julija-kralj.jpg (72 KB)

Вакцинација против сезонског грипа у Требињу почиње у петак, 19. новембра, а у Институт за јавно здравство-Регионални центар Требиње стигло је око 1.200 вакцина, које ће бити испоручене у херцеговачке домове здравља.

Према ријечима Јулије Kраљ, епидемиолога Института за јавно здравство-Регионални центар Требиње ово су бесплатне вакцине за заштићене категорије становништва, а на располагању имају и комерцијалне вакцине које коштају 28 марака.

„Ово је четворовалентна вакцина против сезонског грипа, састоји се од два соја вируса типа А и два соја вируса типа Б, и самим тим је ефикаснија од оне тровалентне коју смо користили до уназад три године“, појашњава Јулија Kраљ.

Истиче да вакцина против сезонског грипа не искључује вакцину против ковида 19.

„Сви који су примили вакцину против вируса корона апсолутно могу и требало би да приме и вакцину против грипа. Препорука је, из практичних разлога, да се направи размак од седам дана. Веома је значајно да се што више људи вакцинише и против сезонског грипа због могућности истовремене инфекције, која повећава ризик од компликација“, појашњава она.

Вакцинација против корона вируса се свакодневно проводи, а у Требињу је вакцинисано око 11.000 или око 40 одсто становништва што је далеко од постотка који је неопходан за стицање колективног имунитета.

О вакцинацији против сезонског грипа и ковида 19 са Јулијом Kраљ, епидемиологом Института за јавно здравство-Регионални центар Требиње разговарала је Далиборка Радановић.