130695.jpg (212 KB)

Савез општина и града источне Херцеговине оцијенио је срамотним чин црногорских власти које нису дозволиле прелазак вјерног херцеговачког народа преко границе, који је пошао у Никшић да се поклони и цјелива мошти Светог Василија Острошког и Тврдошког.

"То је највећи светац православни, српски и херцеговачки и нема грађанина Херцеговине који се није поклонио Светом Василију у манастиру Острог. Никада и нико се није усудио то да им забрани. До сада!", наводи се у саопштењу Савеза достављеном Срни.

Из Савеза су поручили властодршцима Црне Горе да "ко на цркву удари, ударио је на све нас" и да "такви потези не могу остати без одговора јер су недопустиви".

"Не дамо нашу цркву и нашу вјеру, наше светиње и светитеље, ма са које стране границе били, а ви их покушавате приватизовати! Имовина Српске православне цркве не смије се отимати, а чин црногорских власти је скандалозан", истиче се у саопштењу.

Из Савеза напомињу да се на овај начин трајно ставља мрља на част и образ "нашег братског и никад одијељеног црногорског народа".

"Нека Вам је у помоћи Свети Василије Острошки и Тврдошки. Позивамо Вас да се уразумите и схватите да раздвајате један народ, рушите једну цркву која нам служи на понос вијековима", поручују из Савеза општина и града источне Херцеговине.