20191028153952_565747.jpg (88 KB)

Мигрант чија је сахрана као непознатој особи обављена почетком октобра у Билећи, уствари је двадесетогодишњи Сеид Аду из Марока.

Ову информацију синоћ је добио Садет ефендија Билалић, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Гацка и Билеће, којем се јавио Сеидов брат Мостафа, изразивши жељу да Сеидово тијело уз помоћ породице буде пребачено из Босне и Херцеговине у Мароко, односно родни град Беркане, сазнаје агенција Анадолија.

До ефендије Билалића стигла је и лична карта Сеида Адуа на којој пише да је рођен 15. августа 1999. године у мјесту Беркане, од оца Мохамеда и мајке Рахиме.

"Ми смо након џеназе намаза себе на неки начин обавезали да ћемо покушати ступити у контакт са пријетељима и људима који познају мерхума, сада већ познатог имена и презимена, Сеида Адуа из Марока, двадесетогодишњака", казао је ефендија Билалић.

Он је навео да су радили и поступали онако како су и рекли оног дана када је била сахрана, без обзира на то што је обдукција говорила да је према отисцима зуба ријеч о мушкарцу између 25 и 30 година.

"Ми смо били упорни. На неколико адреса и преко наших центара који се брину о мигрантима слали смо Сеидове фотографије. Изненада ме је назвао Гранични полицајац БиХ Ивица Сабљо из Посушја, који је добио мој број. Након што сам му доставио Сеидове фотографије, које је он прослиједио његовој породици, једном чудном везом, али, ето, Бог одређује, синоћ ми се јавио Сеидов брат Мостафа. Породица је исказала спремност да пребаце Сеидово тијело у Мароко, у родни град Беркане", рекао је ефендија Билалић.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице Гацко и Билећа рекао је да сада на неки начин предстоји да се изврши идентификација и припреми документација која је неопходна за транспорт тијела у Мароко.

"Имајући у виду да никога немају овдје, очекујем на неки начин и помоћ институција и државе БиХ, а и ових који се баве мигрантима и избјеглицама. Не знам шта предвиђа закон у Босни и Херцеговини, како тај поступак иде око транспорта тијела. ДНК је урађена приликом обдукције у болници у Требињу. Породица је послала Сеидову личну карту и све што је неопходно. Видјет ћемо како захтијева сама процедура за даље", истакао је Билалић.

Сеид Аду је убијен почетком октобра на подручју Билеће, када је са групом миграната ушао на територију Босне и Херцеговине.

Мигранта је убио Билећанин Милорад Чомић (49), који живи сам у селу Тодорићи, заселак Осоје, у билећкој регији Врањска.

Чомић је признао убиство, те је пуштен из притвора и браниће се са слободе.