licnaBANJALUKA, SARAJEVO | Većih redova na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u BiH zasad nema, ali nadležni uvjeravaju da će ih biti s dolaskom godišnjih odmora, te pozivaju građane da, ako im dokumenti ističu, požure i blagovremeno predaju zahtjev za njihovu zamjenu.
Zamjena lične karte, kako nam je potvrđeno, košta 18 KM, dok za vozačku dozvolu treba da izdvojite 60 KM plus pet maraka takse, a za pasoš 40 KM, te takođe pet maraka takse. "Blagovremenim podnošenjem zahtjeva za zamjenu ličnih dokumenata građani će izbjeći gužve na šalteru koje su uobičajene u ljetnom periodu, kada je zbog učestalih organizovanih ekskurzija i putovanja na godišnje odmore povećan broj zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata", naglašava Ljerka Stanimirović, portparol CJB Doboj.
Prema njenim riječima, zahtjev za izdavanje lične karte podnosi se najkasnije 15 dana prije datuma isteka njenog važenja, a za vozačke dozvole i putne isprave zahtjev se takođe može podnijeti prije isteka važenja. "Rok za izdavanje lične karte i vozačke dozvole je 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, ukoliko su ispunjeni svi potrebni uslovi. Rok za izdavanje putne isprave je 30 dana od dana podnošenja zahtjeva", kaže Stanimirovićeva.
Ona dodaje da na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata trenutno nema dužeg čekanja, jer je, kako ističe, obezbijeđen dovoljan broj radnika za pružanje usluga prilikom podnošenja zahtjeva.
I u CJB Istočno Sarajevo kazali su da na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u opštinama u nadležnosti Centra zasad nema gužvi prilikom podnošenja zahtjeva za zamjenu. "Ukoliko provjere u matičnim uredima teku uredno i bez problema, podnosilac zahtjeva će dobiti novu ličnu kartu najkasnije za 15 dana", navodi Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo.
I iz CJB Prijedor takođe pozivaju građane da blagovremeno izvrše zamjenu ličnih dokumenata. "Na području CJB Prijedor za prva tri mjeseca tekuće godine ukupno je izdato 4.070 ličnih karata, 2.439 vozačkih dozvola i 2.070 pasoša", navodi Marija Matić, portparol CJB Prijedor, te takođe upozorava da predstoji sezona godišnjih odmora, a samim tim i očekivano se povećava broj zahtjeva za izdavanje novih ličnih isprava.
Gužvi zasad nema ni na lokacijama za izdavanje dokumenata na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), ali će ih najvjerovatnije biti u narednom periodu. "Pozivamo građane da ne čekaju. Savjetuje se da se opterećenje ravnomjerno rasporedi, i zbog njih i zbog nas. Kod nas je ranijih godina tokom ljeta bilo gužvi i moguće je da će ih ponovo biti", naglasila je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK.
Nezavisne