Пребиловци, страдално село код Чапљине, обиљежили су Дан светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких.

Овај празник установљен је у календару Српске православне цркве 2015. године у част више од 800 невино убијених Пребиловчана и још неколико хиљада жртава усташких злочина из других дијелова Херцеговине из 1941. године.

Пребиловци су мјесто на које се долази са посебним осјећањима, мјесто дотад незабиљеженог злочина, у којем су нестале цијеле породице, а међу више од 800 жртава, било је око 500 жена и дјеце.

Неки су убијени на кућном прагу, а остали живи бачени у јаму Шурманци 6. августа 1941. Зато ће тај дан остати у трајном сјећању Срба овог краја, баш као и јуни 1992. када су припадници ХОС-а и ХВО-а минирали крипту са костима жртава.

Епископ Димитрије је у бесједи истакао да се од освештања храма у Пребиловцима све промијенило.

- Од жртава, ових мученика научили смо да преобразимо нашу бол и тугу у живот, вјеру, радост и богобојажљивост. Овај храм је као слика нашег унутрашњег преображења, наше налажење Христа васкрслог и његове побједе над смрћу - рекао је владика Димитрије.

На молитви у храму Васкрсења Христовог, у којем су жртве двоструког злочина напокон нашле починак, окупили су се бројни потомци жртава, Пребиловчани расељени широм свијета, али и ходочасници из свих крајева гдје живе Срби.

Пребиловци су мјесто у којем се догодио један од најстрашнијих злочина над српским народом у његовој историји, баш као што је то и Јасеновац и јасеновачки логор. Зато је у храму, поводом данашњег празника, постављена и изложба "Свети новомученици јасеновачки и свјетлост васкрсења".

Ријеч је о радовима монахиња из манастира Јасеновац.

РТРС