20210903_201213.jpg (153 KB)

На платоу испред Kултурног центра Требиње вечерас је почео програм „Фусноте уживо“ - серијал разговора о савременој умјетности, а публици су се представили историчар умјетности проф. др Драган Чихорић и књижевник Елис Бекташ.

Бекташ је истакао да је овај културни програм замишљен као цјелогодишњи у оквиру кога ће публици сваког мјесеца бити представљен по један умјетник - писац, сликар, фотограф.

Он је додао да је ријеч о програму у оквиру кога ће публика имати прилику да буде укључена у њега, кроз необавезан разговор о савременој умјетности, његовој поетици.

"Рефлексија публике на умјетност је веома битан сегмент умјетности", рекао је Бекташ.

Он је навео да је Културни центар Tребиње имао разумијевање за ову идеју, те изразио наду да ће програм функционисати.

"Ово је пројекат Културног центра и идеја је била да се овдје створи једна језгра која ће повезати Tребиње са свијетом. Свака култура која се затвори у себе временом умире, потребно је да Tребиње изађе из љуштура, да дођу људи који имају шта рећи о својој умјетности", истакао је Бекташ.

Начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић изразила је задовољство што Tребиње има нешто што је ново, квалитетно и што ће трајати.

"Мене су учили да је фуснота мало ситно појашњење испод текста и требало би да буде таква да не утиче на суштину, а да нас помогне. Фуснота вечерас у првом плану, а текст уживо", казала је Скочајић.

20210903_201314.jpg (139 KB)