У галерији Културног центра вечерас је отворена изложба умјетничких и занатских дјела намјенских рађених за потребе снимања серије „Немањићи – рађање краљевине“ у продукцији Радио-телевизије Србије.

nemanjici-2.JPG (142 KB)

Поставку аутора Петра Ђиновића, директора Галерије РТС-а, чине оригинални костими, наоружање, заставе, дијелови намјештаја и разни употребни предмети, израђени као реквизити за снимање првог серијала о средњовјековној српској династији.   

Људи ангажовани у изради трудили су се да реквизити буду изгледом аутентични из времена радње серијала – па су, како је појаснио Ђиновић, костими за глумце рађени по узору на облачење људи приказаних на средњовјековним фрескама или иконама.

nemanjici-1.JPG (250 KB)

nemanjici-3.JPG (196 KB)

nemanjici-5.JPG (192 KB)

Аутор додаје да је посебно занимљив начин како су израђивани мачеви – мајстор овог оружја нашао је и придржавао се записа из црквених књига који описују како се то некада радило.   

„Чак је направио радионицу - ковачницу на начин какве су тада грађене. Откопавао је руду, калио је, ковао - све како би мачеве направио што вјерније и на истовјетан начин“, појашњава Ђиновић.

Напомиње да је посебно важно на који начин изложени експонати - иако материјални - проговарају о духовној димензији времена на које се односе.

„Желио сам да скренем пажњу, прије свега младим људима, на тај период Немањића – када је настајала држава са црквом. И та духовна димензија је јако важна. То је вријеме стварања тих дубоких коријена из којих се развило српско друштво са црквом. Ту има толико питања и одговора не само за оно, већ и данашња времена, а можда и нека која ће тек доћи“, истиче Ђиновић.

nemanjici-4.JPG (135 KB)

Слађана Скочајић, замјеник градоначелника Требиња, изразила је задовољство што је наш град био домаћин снимања дијела игране серије о Немањићима, а још више што вечерас има прилику да угости овакву изложбу.

„Вечерас је прилика да осјетимо, додирнемо, удахнемо једну епоху, посебно важну. Епоху која је изњедрила нашег Светог Саву - кажем нашег, а глас задрхти јер од тих времена до данас није се изњедрила таква величина“, истакла је Скочајић, која је у име града домаћина отворила изложбу.

Поставку реквизита из серије „Немањићи – рађање краљевине“ у галерији Културног центра посјетиоци могу погледати до 29. фебруара.