superheroji.jpg (278 KB)

У Народној библиотеци Требиње вечерас ће бити одржано научно-популарно предавање „Научни концепти у филмовима о суперхеројима“, у организацији ове установе и Друштва за промоцију природних наука „Наука и свијет“ из Сарајева.

Kроз причу о суперхеројима филмске индустрије - попут Тора, Ајронмена и Спајдермана, предавач Јелена Калинић, на занимљив и забаван начин, приближиће посјетиоцима достигнућа модерне науке која су у вези са поменутим филмовима, а све са циљем популаризације науке и ширења научне писмености међу младим генерацијама.

„Неке наизглед фриволне, забавне, 'лагане' теме настојимо да искористимо како би ученицима представили достигнућа науке 21. вијека – кватну физику, ЦЕРН, стандардни модел, генске терапије, кориштење ДНK у форензици, концепте микробиома, епигенетике и астрофизике“, поручују из Друштва за промоцију природних наука „Наука и свијет“, али и додају да је наука добра основа и за дијалог јер спаја људе, има један језик - формула, знакова, симбола и релација, који су непромјенљиви без обзира на подјеле, разлике, писма, етнонационалне припадности широм глобуса.

Предавање ће бити организовано у оквиру пројекта „Дијалог за будућност“, који проводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО у партнерству са Предсједништвом Босне и Херцеговине.

Намијењено је прије свега ученицима и наставницима средњих школа, могу га пратити и ученици 9. разреда основних школа, али су сви заинтересовани, поручују у организацији - добродошли.

Почетак је у 17 часова.

Предавање је требало да буде одржано синоћ, али је због обавеза предавача одложено за данас.