aTREBINJE | U Organizaciji Književne zajednice „Jovan Dučić“ i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ večeras je u Narodnoj biblioteci predstavljena antologija savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini „Hercegovački vijenac“, autora Gedeona Stajića iz Nevesinja.
Prema riječima autora knjige „Hercegovački vijenac“ na blizu 500 stranica sa 287 pjesama daje široki prikaz poetskog stvaralaštva 17 pjesnika koji sada žive, stalno ili povremeno, u opštinama Trebinje, Bileća, Gacko, Ljubinje i Nevesinje. „Razlozi koji su me naveli da priredim ovu antologiju je da srpski pjesnici koji sada žive i stvaraju u Hercegovini nisu prisutni u duhovnom životu u svojoj sredini koliko to zaslužuju, kao i da postaknem intezivnije poetsko i književno stvaralaštvo u istočnoj Herecgovini u ovom vremenu“, ističe Stajić i dodaje da je antologija, prema vremenu nastanka pjesama podjeljena u tri cjeline: predratno, ratno i posljeratno stvaralaštvo.
O knjizi osim autora govorili su pjesnik i saradnik u izradi antologije Novica Telebak, profesor Radoslav Milošević, književnik Šćepan Aleksić i novinar Milenko Avdalović. Oni su naglasili da je Stajić kao jedan od najbolјih poznavalaca književnih prilika u Republici Srpskoj sakupio sve ono što je vrijedno, a vezano za savremenu srpsku liriku u Istočnoj Hercegovini.
Izdavači knjige „Hercegovački vijenac“ su SPKD „Prosvjeta“ Gacko i Izdavačko preduzeće „Filip Višnjić“ iz Beograda. Pjesnici antologije U prvoj antologiji savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini zastupljeno je 17 pjesnika: Nikola B. Ninković, Ružica Komar, Radoslav Milošević, Novica Telebak, Nebojša Rudan, Sergej Ćuk, Božidar Vučurević, Miodrag-Ljumo Hrnjez, Zdravko Dabić, Sreten Vidaković, Đorđe Dabarčić, Dobroslav Ćuk, Olgica Cice, Marko Jakšić, Vera Basor, Božo Kijac i Jovan Bratić.
D.M.