На платоу испред Музеја Херцеговине вечерас је промовисана монографија „Требиње – Мој град“.

monografija.JPG (196 KB)

Уредник издања Божо Морић каже да је ријеч о првој званичној монографији Требиња чији је издавач Град Требиње, капиталном дјелу, луксузно опремљеном и модерног дизајна, које на 380 страна доноси приче о нашем граду и свему што Требиње репрезентује, његовој богатој прошлости, знаменитостима, развоју, перспективама, заслужним Требињцима.

Морић је захвалио редакцији монографије, коју чини више од 30 сарадника - аутора, приређивача, фотографа, преводилаваца, лектора и графичких дизајнера, те градоначелнику Требиња Мирку Ћурићу који је стао иза идеје и без чије подршке монографије не би било.

monografija-3.JPG (238 KB)

Додаје да је за потребе монографије направљено више од 1.500 фотографија, од којих је за опрему издања одабрано њих око три стотине.

„Ово је капитално дјело које је Требињу било потребно, које може да буде на понос свима нама. Врхунски поклон достојан сваког госта - зато што она садржи све оно што Требиње и Требињце може да представи. Вјерујем да ће ова монографија у будућности доживјети још нека своја издања“, рекао је он.

Морић истиче да монографију чини осам тематских поглавља - од културно-историјског насљеђа, умјетности, људи и обичаја, природног блага, гастрономије, до спорта, привреде и Требиња новог доба.

monografija-2.JPG (226 KB)

„Монографија доноси и биографије познатих Требињаца, чији су аутори људи из Музеја Херцеговине. Затим, посебни ауторски текстови који су писали посебни људи – њих је пет и они заправо чине богатство ове монографије. Зато она, на неки начин, подстиче на читање, сваки читалац пожели да је има, а сваки Требињац да је држи у личној библиотеци“, истакао је Морић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић напоменуо је да је без размишљања дао подршку идеји о изради монографије, захвалио је тиму који је дуго и исцрпно, преко годину дана, радио на овом издању, те истакао да је изузетно поносан на резултате тог рада.

„У међувремену смо искористили неке сусрете да људима који су по први пут у нашем граду или који су нас угостили поклонимо монографију – и сви су били одушевљени. Вјерујем да ће сви који се сусретну са овом књигом пожељети да је имају у кући. На овоме нећемо стати и у наредном периоду ћемо процијенити шта би неко ново издање требало да садржи и кога још укључити – јер је ово простор за све Требињце који су животом и дјелом оставили неког трага и који имају шта да кажу“, поручио је Ћурић.

monografija-1.JPG (257 KB)

Монографија уз поменута тематска поглавља о Требињу доноси и животописе заслужних Требињаца: Светог Василија Острошког и Тврдошког, војводе Луке Вукаловића, архимандрита Нићифора Дучића, Мића Љубибратића, Луке Ћеловића, Јована Дучића, Атанасија Поповића и Чеда Капора.

Посебне ауторске прилоге о нашем граду потписују – градоначелник Мирко Ћурић, доц. др Владимир Парежанин, емеритус проф. др Атанасије Јевтић, блаженопочивши владика захумско-херцеговачки и приморски, отац Дражен Тупањанин и сценариста Феђа Исовић.

Тупањанин истиче да му је била изузетна част да својим ауторским прилогом - на тему вишевјековног суживота Епархије захумско-херцеговачке и Требиња - буде дио ове монографије.

„Оно што сам написао јесте – да је то један срећан брак који траје осам вијекова и из којег су се родила многа дјеца: људи, цркве, манастири... и до дан данас ми живимо ту радост сусрета са Христом у Требињу. Можемо да се питамо шта је то црква и дајемо разне теолошке одговоре, то је тајна која нас превазилази - али ако се у Требињу запитамо гдје је црква, онда ћемо је потражити у Епархији захумско-херцеговачкој“, казао је Тупањанин.

Прво издање монографије „Требиње – Мој град“, у тиражу од 300 примјерака, није комерцијално и служи искључиво као поклон, за потребе Градске управе, њених установа и предузећа.