163847.jpg (161 KB)

Једна машина која "имитира" сунце и суши љековито, херцеговачко биље. Једна поскупа кирија у Бијељини и нови контингент фарби за косу. Неколико лаптопа за школу енглеског језика у Бањалуци. То и још неке "ситнице" дио су планова малих предузетника који су захваљујући пројекту "Микро значи више" компаније Проинтер ИТСС добили помоћ за превазилажење кризе изазване пандемијом.

Александра Делић из Требиња не крије задовољство што се баш њен породични бизнис нашао на списку добитника.

Она и ћерка раде у Херцеговачкој радионици и по старој рецептури производе креме, балзаме, серуме и још много тога за његу лица и тијела.

Посла да се направи квалитетан производ има много, па у сезони брања љековитог биља ангажују и сезонске раднике.

Имале су много планова, али је пандемија све зауставила. Са 2.000 марака колико ће добити, ствари изгледају другачије.

- Прошле године смо купили једну вриједну машину за прављење уља, а сад смо наручили још двijе мање машине које могу да имитирају Сунце, што нам у сушењу биља много значи. Таман смо кренули у преговоре са неким аустријским купцима и имали штошта у плану, а онда је све стало. Ова подршка нам стиже у правом тренутку, јер вјерујем да ћемо отплатити дио обавеза и уозбиљити производњу, а онда се надам да ће се и Аустријанци вратити у преговоре - прича Делићева и додаје да се овој помоћи истински обрадовала.

Уз неколико пута поновољено "хвала", фризерка са 20-годишњим искуством Зорана Перковић, каже да се не зна ко се више обрадовао што ће добити помоћ – она или њених шест радника.

Њен фризерски салон у Бијељини, као и остали фризераји, затворен је већ почетком марта и тај "катанац" су сви осјетили.

- Ових 3.000 марака ће ми много значити. Кирија нам је прилично скупа, па ћу одмах да ријешим једну, а прије затварања сам поручила и већу количину квалитетних фарби за косу које ћу сад да платим. Имам још неке наруџбе које су биле на чекању и све ћу то сада моћи да покријем - прича Перковићева.

Каже да их је нарочито "коштао" април током којег такође нису радили, јер тада због васкршњих празника у Бијељину долазе људи из иностранства и салон обично буде пун.

- Нико се овоме није надао и страховала сам како ћемо даље. Сад вјерујем да ћемо стати на ноге и наставити гдје смо стали - каже Перковићева.

У школи страних језика "Англиа" у Бањалуци, нису сигурни гдје су тачно стали, јер већ више од деценије пројекти сустижу једни друге. Није то само школа енглеског, радимо ми много тога, каже Свјетлана Делић.

- Што се језика тиче, имамо курсеве за све школске узрасте и за одрасле, али бавимо се и организацијом културних догађаја, позоришних представа, поетских вечери. Наши ђаци умрежени су са вршњацима из читавог свијета, често организујемо и кампове у сарадњи са школама из Србије у којима се бавимо и спортом и промоцијом здравог живота - каже Делићева.

Са 5.000 марака, колико ће њена школа добити, намјерила је да купи лаптопе који ће дјеци додатно помоћи у учењу.

- Ми смо заиста озбиљна школа и увијек се трудимо да улажемо у напредак, а ово је права прилика за то. Такође, ако се опет догоди овако нешто, моћи ћемо лакше да организујемо онлајн наставу и још неке активности ако набавимо лаптопе - прича Свјетлана.

На списку малих предузетника којима ће сутра помоћ бити и званично уручена, нашло се још 50 њих из читаве Републике Српске и из различитих дјелатности.

Из Проинтера, који је уз техничку подршку Подручне привредне коморе Бања Лука осмислио како да подржи микро бизнис у времену кризе, најавили су да ће пројекат бити настављен.

Колико има оних којима је помоћ баш сада потребна, најбоље показује податак да су се на њихов позив за подршку пријавили 371 самостални предузетник и мало предузеће.