IMG_0862.JPG (133 KB)У присуству епископа Димитрија, градоначелника Требиња Мирка Ћурића, Никшића Марка Kовачевића и Херцег Новог Стевана Kатића, вечерас је у Музеју Херцеговине премијерно приказана аудио изложба "Пребиловци-светлост у тами", аутора Дарка Николића и Богдана Шпањевића.

Изложба је реализована поводом обиљежавања 81. годишњице усташког злочина над Србима из села Пребиловци код Чапљине.

Отварајући изложбу градоначелник Мирко Ћурић подсјетио је да је преко 800 Срба из Пребиловаца, већином нејачи, мучки пострадало у овом мјесту.

„Чини се да је негирање српских жртава, посебно оних током 20. вијека постао општи наратив великог броја земаља и из тог разлога је важно да наш народ не допусти затирање истине и фабриковање чињеница из блиске прошлости. Зато је Град Требиње подржао изложбу о пребиловачким жртвама, а с великом пажњом смо испратили и ону претходну о злочинима над српским народом у Јасеновцу“, истакао је Ћурић.

IMG_0881.JPG (105 KB)

Поздрављајући све присутне Дарко Николић је нагласио да је блаженопочивши владика Амфилохије за Јасеновац рекао да је то Васељенски жртвеник.

"Мој утисак је да од Kосова до Јадовна постоји низ васељенских жртвеника, а један од њих су и Пребиловци. Сваки жртвеник је мјесто гдје се остварује богочовјечански реализам, гдје долази до истинског сусрета бога и човјека. У том сусрету човјек бива испуњен оном свјетлошћу која свијетли у тами, тама је не обузима. Његош је рекао да смо ми 'искра у смртној прашини', да смо 'луча тамом обузета', али у сусрету са Христом и свјетлошћу његовог лика ми постајемо учесници у истинској и јединој реалној свјетлости, свјетлости Васкрсења", казао је Николић.

Izlozba prebilovci3.jpg (149 KB)

Према његовим ријечима Пребиловчани су се потпуно поистовјетили са том свјетлошћу јер су они прошли кроз таму, дошли до самога дна, понора јада и са њима се открило какав човјек може бити и до каквих најдубљих понора може да доспије.

"Будући да су се поистовјетили са Христом, Пребиловчани су нам показали једну другу важнију димензију, а то је да нема те таме која свјетлост Христова неће обасјати, неће савладати и у тој свјетлости су сигурно сви Пребиловачки мученици о којима смо кроз ову нашу изложбу хтјели да проговоримо. Свако ко отвореног срца приђе жртвенику који се налази у Пребиловцима ће осјетити свјетлост Васкрсења, осјетиће радост и да сам постаје дијете свјетлости, дијете дана и да у њему свети свјетлост који свјетли у тами и тама га необузима" емотивно и потресно каже Николић.

IMG_0875.JPG (67 KB)

Један од аутора Богдан Шпањевић објашњавајући изложбу предочио је да је велика важност разумјети појам свјетлости који се налази у наслову изложбу јер да се данас спустимо у јаму у којој су се спустили 1990. године спелеолози и отварали јаме пронашла би се паучина.

" Али то није паучина од паукова већ паучину од заборава. Ми би тамо нашли мреже у којима су изгубљени људи, мреже несјећања, нестанка, мреже заборава. Жртве су живе и људи су живи све док се ми њих сјећамо и ова изложба је суштински посвећена развоју културе сјећања која помаже да ми сви заједно учествујемо у свјетлости Христовој. Ви ћете ући у један мрачни простор и сами ћете га освјетљавати јер ћете добити средство и начин да освјетлите мрак. Метафорички освјетљавајући мрак заборава уносимо свјетлост у мрак јер на тај начин симболично оворимо о жртвама из Пребиловаца и свјетлости Христовој која сија кроз њих данас као што је било и некада", рекао је Шпањевић.

На изложби је приказано шест инсталација, шест призора, без фотографија, видеа,и све слике које се виде човјек сам креира у својој машти. Све што се види служи само да пренесе слике у вас да бисте је ви створили. Свака од тих шест слика садржи по три приче.

Изложба је настала подршком Града Требиња, подршком и донацијом Електропривреде Републике Српске и ХЕТ-а

Изложба је отворена до 6.септембра.