presretac-RS2-Foto-Info-Bijeljina-screenshot-YouTube-872x581.jpg (143 KB)

Пресретачи су за 18 дана, на путевима Српске, евидентирали 2.706 прекршаја прекорачења прописане брзине кретања моторних возила, саопштено је из министарства унутрашњих послова РС.

Ови подаци односе се на период од 25. децембра 2020. године до 11. јануара, а највеће прекорачење брзине износило је 196 километара на час. Толика брзина забиљежена је у мјесту Добрљин, општина Нови Град, док се у мјесту Чађавица, Мркоњић Град, возило брзином од 146 километара на час. На оба путна правца максимална дозвољена брзина је 80 километара на час.

У мјесту Палачковци, у општини Прњавор као и у мјесту Лугови у општини Шамац, регистрована је брзина од 138 километара на час, а у Трњанима на подручју Добоја, пресретачи су забиљежили брзину од 136 километара на час.

Из министартсва подсјећају да мобилни радарски системи који су уграђени у службена необиљежена возила тзв. „пресретачи“ врше детекцију брзине у пет саобраћајних трака, уз снимање свих возила на путу. Детекција брзине се врши аутоматски, истовремено у долазном и одлазном смјеру, а записи су криптовани.

Добра вијест је да се на подручју Републике Српске у првих десет дана јануара није догодила ниједна саобраћајна незгода са смртно страдалим лицима, док је у истом периоду претходне године шест лица смртно страдало у саобраћајним незгодама.

Из Министарства унутрашњих послова РС најавили су да настављају са активностима контроле брзине кретања моторних возила, уз примјену наведених мобилних радарских система, на подручју свих полицијских управа. Апеловали су на све учеснике у саобраћају да поштују ограничења брзине кретања, да прилагоде брзину условима и стању на путу, те да одговорним понашањем допринесу својој личној безбједности, као и безбједности других учесника у саобраћају.