sida.jpg (114 KB)

Поводом 1. децембра, Свјетског дана бобе против ХИВ/АИДС-а, Институт за јавно здравство-Регионални центар Требиње, данас и сутра, организује тестирање на ХИВ/АИДС, те Хепатитис Б и Ц.

Јулија Kраљ, епидемиолог истиче да се за тестирање користе брзи тестови и позива грађане посебно младе уколико су се ризично понашали или сумњају да су били изложени ХИВ инфекцији и желе да провјере ХИВ статус, да посјете Центар за добровољно, повјерљиво савјетовање и тестирање, у просторијама Регионалног центра.

“Тестирање ћемо радити данас и сутра, од девет до 15 часова. Тестирање је анонимно, повјерљиво и бесплатно. Није потребан никакав документ нити упутница породичног љекара“, наводи она.

Тестирање је веома важно да би се вирус на вријеме открио.

“Зато што нам је јако битно да откријемо особе које су заражене овим вирусом што раније. Јер сада је доступна терапија. Kод особа које се заражене ХИВ-ом, ако се инфекција на вријеме открије, добију терапију, они могу дуго да живе и воде један квалитетан живот”, истиче она.

Поред осталог, биће организовано и савјетовање прије и послије тестирања, у циљу унапређења знања о ХИВ/АИДС-у, начинима и путевима преношења те мјерама за спречавање преношења ове болести.

Јулија Kраљ наводи да је циљ обиљежавања 1. децембра, подизање свијести и скретање пажње јавности на овај и даље глобални проблем.

“Иако можемо рећи да је негдје од 2010. године дошло до пада новоинфицираних случајева и даље ово остаје велики јавно-здравствени проблем и превенција ХИВ/АИДС-а је јавно-здравствени приоритет”, каже она.

До сада је у Републици Српској регистровано 186 обољелих од ХИВ/АИДС-а, а од посљедница ове болести, преминула 31 особа.

“Ове године у РС је регистровано 11 нових случајева, пет особа које су носиоци ХИВ вируса и шест оних код којих се болест развила, а једна особа је преминула.  Обољели су, углавном, припадници хомосексуалне или бисексуалне оријентације, најчешће су то особе од 30 до 50 година”, наводи докторица Kраљ.

Додаје да је и даље у нашој средини присутна стигма када је у питању ова болест.

Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а ове године обиљежава се под слоганом „Нека заједнице воде!“, чиме се наглашава значај заједничког дјеловања у борби против ове болести.