IMG_3685_resized_20221202_103347541.JPG (286 KB)

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Требиња Мирко Ћурић организовао је данас пријем за представнике требињских удружења лица са инвалидитетом.

Ћурић је истакао да Градска управа Требиње води бригу и да су увијек на располагању за ове осјетљиве категорије.

„Наравно, треба све учинити да им се побољша статус. Одређен број категорија путује по 300, 400 километара да обави преглeд, па смо дали свим удружењима да нам шаљу захтјев на које прегледе иду и да надлежним институцијама пошаљемо приједлог да се у наредном периоду нађе рјешење како би се ти прегледи могли обављати у Требињу, бар на тромјесечном или полугодишњем нивоу“, казао је Ћурић.

Он је подсјетио на програм Градске управе којим се предвиђа да породице лица из осјетљивих категорија могу да преспавају у хотелу близу Клиничког центра Бања Лука, док лице обави прегледе, a да трошкове сноси Град Требиње.

„То је наш мали допринос који им сигурно значи. Некада ни финансије нису толики проблем, колики је комуникација. Надам се да ћемо што више разговарати, да бисмо ријешили све проблеме“, закључио је градоначелник Требиња.

Према ријечима Момчила Дамјанца из Удружења ампутираца Требиње и испред Координационог центра инвалидне организације источне Херцеговине, од Градске управе су увијек имали велику подршку.

„Ми, као координациони центар дјелујемо на цијелој територији источне Херцеговине. Постојимо од 2006. године, а увијек имамо подршку градске власти. Наш највећи проблем је незаинтересованост људи. Они мисле да ми можемо све да ријешимо у сваком тренутку. До сада се нисмо налазили у тежим ситуацијама, све што смо могли завршити, урадили смо уз помоћ локалне заједнице“, навео је Дамјанац.