IMG-55be88236596235591b7cc4f16a11a8a-V.jpg (94 KB)

У оквиру манифестације „Дани Светог Василија Острошког и Тврдошког“, коју су у част великог светитеља организовали Епархија ЗХиП и Град Требиње, вечерас је у биоскопској сали Културног центра одржана пројекција филма „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења“ аутора Бранислава Илића, катихете.

Филм је настао поводом 350 година од упокојења Светог Василија Острошког, а сниман је са благословом Његове светости патријарха Порфирија, у продукцији телевизије Храм Архиепископије београдско-карловачке.

Аутор филма Бранислав Илић, вјероучитељ из Новог Сада, навео је да у оквиру овог филмског остварења, поред основних детаља о животу светог Василија, можемо да чујемо бројна свједочанства о великој љубави према острошком чудотворцу. Међу њима су свједочанства патријарха Порфирија, митрополита црногорско-приморског Јоаникија, игумана острошког Оца Сергија, бројне дјеце која свједоче о чудима овог светитеља, те бројних људи из Херцеговине међу којима је и Неђо Бошковић из Мркоњића, чувар куће Светог Василија.

„Заиста је радост налазити се овде јер је и Требиње и овај народ сведоче о великој љубави Светог Василија. Гледајући све вас овде боравећи у Требињу, као да видим сва она дела љубави Светога Василија која су укорењена у сваком човеку хришћанину која, пре свега, бивају пројављена кроз добра дела и љубав, чега сам и ја сведок“, нагласио је катихета Бранислав Илић.

Он је изаразио наду да ће овај филм оставити печат, прије свега у оквиру овог јубилеја, али и да ће све нас, као светосавски и световасилијевски народ, подстаћи да дамо мали допринос – било да је то филм, књига или нешто друго. Додао је да је у плану да овај филм изњедри и књигу која ће носити исти наслов.