viber_image_2023-09-27_21-26-32-641.jpg (459 KB)

У Кино сали Културног центра вечерaс је приређена премијера документарно-играног филма "Монах", новинара Небојше Колака.

Филм који траје 111 минута и говори о животу, лику и дјелу попа Слоба, игумана Симеона који је рођен као Слободан Биберџић у Стоцу. Био је прави народни човјек, ревносни монах и свештеник кога су од малих ногу звали "Поп Слобо".

Аутор Небојша Колак каже да је филм недавно приказан у Билећи.

"Знам га од малих ногу, а крстио је мене и сестру, обоје моје дјеце. Повезан је био и са мојим дједом који је једно вријеме живио у Стоцу, а њега нисам упамтио, јер је погинуо 1942. године. Поп Слобо је прво био изузетан човјек и духовник. Таквој особи се морам наклонити до пода", рекао је Колак.

Дуго је Колак носио у себи причу о попу Слобу и прије двије године одлучио је да крене у снимање.

"У глави је била идеја, а наравно према причи људи и тражењу саговорника они су направили ову цјелину. Ја се захваљујем људима који су помогли да својом причом филм изађе на велики екран, а неки људи нису пристали да говоре - то ми је жао, јер би дали још јачи печат овоме филму", истакао је Колак.

Поп Слобо је проживио два рата, логор, страдање комплетне породице у Другом свјетском рату...

"Имао је тако снажну вјеру и кроз живот је пролазио онако како се некадашњем митрополиту Јоаникију у манастиру у Цетињу заклео да ће служити свом Господу и народу. То је све вријеме и радио. Неки ће рећи да је филм прекратак, али толико је догађаја, доживљаја, јер је био испуњен живот. Мислим да је у ових 111 минута срж његовог живота, од страдања до тренутака условно рећи благостања када је дошао за игумана у манастир Добрићево, он се тада посветио том манастиру и почео да га полако подиже", појаснио је Колак.

Један од саговорника у филму је и писац Мухамед Елезовић из Стоца који има 84 године.

"Поп Слобо је био мој први комшија и знао сам га добро. Причали смо пуно и били смо у добрим односима. Све што могу да кажем о њему је позитивно, јер је био хуман, поштен, добар, благ, побожан, човјек који је вјеровао у људе и истину. Био је добар саговорник и волио је причу", рекао је Елезовић.