176515.jpg (61 KB)

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је да су приоритети ресорног министарства у наредном периоду реализација значајних пројеката као што су изградња ауто-пута Београд-Сарајево, моста на ријеци Сави, Коридора 5Ц, а један од стратешких је и изградња Аеродрома Требиње у сарадњи са Владом Србије.

- У оквиру планираних реформи наставићу процес реструктурисања Жељезница и тражити механизме за унапређење рада Пошта Српске, као и Аеродрома. Опредјељење и циљ је да дамо све од себе како би пројекти били покренути и завршени у рекордном року и како бисмо имали конкурентна и респектабилна предузећа која ће одговорити свим изазовима и захтјевима тржишта. Ревидираћемо и одређене стратегије које су окосница развоја и путоказ за све даље активности - рекао је Ћорић.

Говорећи о значају изградње ауто-пута Београд-Сарајево, он је навео да му је задовољство што ће имати прилику да убрза поступак и процес изградње овог ауто-пута, јер повезивање Бањалуке, Бијељине и Београда има примарни значај, не само за Семберију, већ и за цијелу Српску и БиХ.

- План парцелације за ауто-пут Рача-Бијељина-Брчко усвојен је крајем 2019. и у току је експропријација непокретности за изградњу тог ауто-пута. Експропријација за мост је потпуно завршена, док је експропријација за трасу ауто-пута Рача-Бијељина-Брчко завршена више од 80 одсто - навео је Ћорић.

Према његовим ријечима, још се чекају и конкретни приједлози Србије која је најавила да ће финансирати изградњу дијела ауто-пута од Раче до Бијељине, будући да већ граде мост преко ријеке Саве.

- Сигурно је да ће ауто-пут Бањалука-Београд повезати два братска народа са двије стране Дрине, да ће убрзати и помоћи унапређењу, не само путне инфраструктуре и комуникације, већ и односа, економије и свега што повезује Републику Српску и Србију - рекао је Ћорић.

Одговарајући на питање какви су планови за санацију путног правца Фоча-Шћепан Поље и зашто се дуго чека на реконструкцију, он је нагласио да је изградња овог пута приоритет према усвојеним стратешким документима Републике Српске и да су њене институције свјесне овог проблема.

- Међутим, то је сложен процес који захтијева интеграцију и координацију свих надлежних институција Српске, БиХ и Црне Горе - навео је Ћорић.

Изразио је увјерење да ће његова енергија, квалитетан тим сарадника и свеобухватна стратегија допринијети реализацији најважнијих пројеката и омогућити остваривање значајних резултата.

- Нећу бити министар који ће сједити и чекати да информације дођу у Министарство, већ ћу бити активан у рјешавању свих актуелних питања. Дошао сам у ресор да радим за Републику Српску и за генерације које долазе и учинићу све како бих остварио тај циљ - поручио је Ћорић