Мед од кадуље из пчелињака тридсетједногодишњег Зорана Ђузеловића из Требиња апсолутни је побједник овогодишњег органолептичког оцјењивања меда у Брчком. Међу 160 узорака из Босне и Херцеговине и региона, мед од кадуље из села Турани са Требињских брда, издвојио се по боји, мирису, укусу, густини и количини влаге, параметрима које обухвата органолептичка анализа.

zoran-djuzalovic.JPG (89 KB)

Зоран је, прича нам, почео да пчелари 2010. године завршивши Школу пчеларства. Рој по рој и стигао је до озбиљног пчелињака од преко стотину пчелињих друштава. Вјеран је LR кошници, уосталом као и сви пчелари млађе генерације.

„Већ три године шаљем мед на организовано оцјењивање меда у Брчко и Тузлу. И сваке године сам награђен или дипломом или медаљом. Освајао сам и златну и сребрну и бронзану медаљу, али освојити пехар је посебно признање. Награђен сам за мед од кадуље. Иначе, прошла година је била лоша. Изврцао сам мању количину овог меда у коме преовладава кадуља. Послао сам узорак на анализу. Пријем узорака је био од 1. до 5. новембра, а такмичење је због пандемије пролонгирано за 24. јануар ове године“ – започиње наш разговор Зоран Ђузеловић и увјерава нас да се није надао пехару, као и да није вјеровао кад су му јавили из Удружења пчелара Брчко.

150591795_1090788088013728_5342304265896895210_o.jpg (321 KB)

Зоран нам стидљиво признаје да баш и не једе мед колико би требало те да му подстрек за пчеларење нису ни медаље ни мед већ љубав према највреднијим бићима на планети. Поносан је, наравно, што су реномирани стручњаци из ове области, иза којих је дуг оцјењивачки стаж, препознали квалитет херцеговачког меда и овим златним пехаром потврдили да је пчеларство грана пољопривреде, у коју, у Херцеговини, вриједи улагати.

„На овогодишње тамичење пристао је огроман број узорака из региона. Осим меда од кадуље такмичили су се и багремов, липов, ливадски, мед од сунцокрета, уљане репице, кадуље... Занимљиво је да се ове године појавио и узорак хељдиног меда“, рекао нам је Ђузеловић додајући при том да пчелар при достављању узорка на оцјењивање треба да декларише свој мед, у противном комисија га на самом старту елиминише.

Дружење награђених пчелара у Брчком, уз додјелу награда, ове године ће изостати због ситуације са пандемијом.