1645712184-shutterstock_1924764779-750x378.jpg (71 KB)

Русија је прогласила примирје и отворила хуманитарне коридоре за излазак људи из Маријупоља и Волновахе у Доњецкој области на истоку Украјине, саопштило је руско Министарство одбране.

„Данас, 5. марта, проглашено је примирје од 10 часова по Московском времену /8 часова по средњеевропском времену/ и хуманитарни коридори су отворени за излазак цивила из Маријупоља и Волновахе“, наводи се у саопштењу.

Из Министарства су прецизирали да су хуманитарни коридори и руте за излазак усаглашени са украјинском страном, јавио је ТАСС.

Предсједник Русије Владимир Путин саопштио је 24. фебруара да је, на захтјев лидера самопроглашених република у Донбасу, одлучио да изврши специјалну операцију у Украјини, како би се заштитио народ који, како је навео руски лидер, „пати због поступака власти у Kијеву посљедњих осам година“.

Он је нагласио да Москва нема намјеру да окупира украјинске територије и да је специјална операција усмјерена ка демилитаризацији Украјине.

Руско Министарство одбране саопштило је након тога да мете напада нису украјински градови, већ да су строго ограничени на украјинску војну инфраструктуру и да не представљају пријетњу за цивилно становништво.