mostovi.jpg (244 KB)

Удружење грађана „Мостови“ организује обилазак МАНАСТИРА СРБИЈЕ И ЗЛАТИБОРА.

Програм путовања:

Први дан (04.10.2019.): Полазак из Требиња у 22.00.

Дриги дан (05.10.2019): У јутаpњим часовима долазак у Манастир Тумане (По предању које је до данас живо, Тумане је као своју задужбину подигао косовски јунак Милош Обилић. Предање каже да је Милош ловио по шумама у околини данашњег манастира, те да је у лову нехотице ранио пустињака Светог Зосиму. Носећи подвижника ка свом двору са жељом да му спасе живот, на мјесту гдје је сада манастир светац је молио да га спусте и рекао Милошу: „Ту мани и пусти ме да умрем“). Присуствовање св. литургији и поклоњење моштима преподобног Зосима Синаита и преподобног Јакова. Обилазак манастирског комплекса и слободно вријеме.

У наставку путовања слиједи обилазак Манастира Раваница. Манастир Раваницу, са црквом посвећеном Светом Вазнесењу Господњем, сазидао је Свети кнез Лазар између седамдесетих и осамдесетих година 14. вијека. Мошти Светог кнеза Лазара  боравиле су у Раваници од 1390. до 1690. године. Послије скоро три вијека мошти Светог кнеза Лазара су 9. септембра 1989. године положене  поново у његову задужбину, манастир Раваницу, гдје се и данас налазе. 

На само 30-ак километара од Раванице налази се Манастир Манасија, који ћемо такође посјетити. Манастир Манасија, задужбина је деспота Стефана Лазаревића, сина кнеза Лазара и књегиње Милице. Градњом манастира са храмом Свете Тројице деспот је желио да за свог живота, у традицији задужбинарства Немањића и свога оца, подигне себи гробну цркву-маузолеј у коме ће бити сахрањен. У Србији постоје само двије задужбине српских средњевековних владара посвећене Светој Тројици: у Рашкој – Сопоћани, и у Ресави – Манасија. 

Послије обиласка настављамо путовања до Чачка. Смјештај, слободно вријеме и ноћење.

Трећи дан (06.10.2019.): Доручак, напуштање хотела и полазак према Златибору.

Долазак на Златибор и обилазак Стопића пећине. Стопића пећина налази се на 19 километара удаљености од центра Златибора, у атару села Рожанство и једна је од најпосjећенијих атракција Златибора. Стопића пећина љепотом својих облика преставља интресантан туристички објекат, и убраја се у најљепше пећине у Србији. Прва спелеолошка истраживања овог локалитета, обавио је велики истраживач и творац научне спелеологије, Јован Цвијић 1909. и 1913. године. Kроз Стопића пећину протиче Трнавски поток. Дуга је 2000 метара са висином од 50 метара. Стопића пећину чине пет цјелина: Светла дворана,Тамна дворана, Велика сала са кадама, Kанал са кадама и Речни канал. Туристички дио пећине има неколико атрактивних елемената, као што су: пространи улаз, дугуре – отвори на таваници, сипарска купа „Псеће гробље“, водопад „Извор живота“ висине 10 метара и низ бигрених када. Бигрене каде, својом специфичношћу представљају заштитни знак пећине, настале су таложењем кречњака. То су удубљења до 7 метара дубине оивичена каменим зидовима, односно вијугавим, руменкастим бигреним наборима у њима се накупља вода, која се каскадно прелива из када.

Наставак пута према селу Сирогојно, обилазак села и посјета “Старом селу” – јединственом музеју на отвореном. Повратак на Златибор и слободно вријеме. У договрено вријеме слиједи повратак у Требиње. Уз краћа успутна задржавања долазак у Требиње предвиђен је у касним вечерњим часовима.

ЦИЈЕНА АРАНЖМАНА ИЗНОСИ 199 КМ ПО ОСОБИ – БЕЗ СКРИВЕНИХ ТРОШКОВА

Аранжман обухвата:

- превоз аутобусом високе туристичке класе (клима, аудио и видео опрема) на назначеној релацији,

- 1 ноћење у хотелу са 3* на бази ноћења са доручком (1/2 и 1/3 собе са сопственим купатилом),

- улазнице

- услуге пратиоца групе,

- путно и здравствено осигурање,

- трошкове организације путовања.

 

Начин плаћања:

- 50% вриједности уговореног путовања приликом пријављивања,

- 50% вриједности уговореног путовања најкасније 30  дана након реализације путовања.

 

Напомене:

- Аранжман је прављен на бази 18 особа.

- Удружење задржава право да откаже аранжман најкасније 3 дана прије планираног поласка

- За путовање важе Општи услови путовања

- О тачном вријемену и мјесту поласка аутобуса путници ће бити обавијештени најкасније 2 дана прије поласка.

 

Информације и пријаве:

- Удружење грађана „Мостови”

Телефон + 387 65/424-056; имејл: [email protected],Фејсбук страница: Udruzenje gradjana „Mostovi“ Trebinje

- Туристичка агенција „Lux Travel

Адреса: Преображенска бб (преко пута Маркета 99), телефон: +387 59/260-400, интернет страница: www.luxtravel.info, имејл: [email protected], Фејсбук страница: Lux Travel Trebinje