20210718_195326.jpg (154 KB)

У Дучићевој сали Музеја Херцеговине вечерас је престављен рад Центра Руског географског друштва у Србији и отвoрена изложба фотографија "Најлепша земља".

На представљању и отварању изложбе говорили су проф. др Мирољуб А. Милинчић, редовни професор Географског факултета Универзитета у Београду и директор Центра Руског географског друштва у Србији и проф. др Обрен Гњато, директор Високе школе за туризам и хотелијерство у Требињу.

Милинчић је истакао да је Руско географско друштво једно од најстаријих, а основано је 1845. године одлуком цара Николаја I са циљем да се бави географским истраживањима Русије, а потом и цијелог свијета и публиковањем добијених резултата.

„Данас ово друштво броји преко 20.000 чланова. Центар Руског географског друштва у Србији регистрован је 2015, а званично отворен 17. октобра 2016. године. Од тада до данас, Центар је организовао велики број пројеката и кампова, све у циљу развоја образовних и друштвених потреба студената из Србије и Руске Федерације“, навео је Милинчић.

444.jpg (129 KB)

Он је додао да је изложба фотографија "Најлепша земља" пројекат широких размјера који је посвећен очувању изворне природе Русије и његовању брижљивог односа према животној средини преко умјетничких фотографија.

„Kонкурс је први пут организован 2015. године, а од 2016. одржава се једном годишње. На конкурс сваке године стигне око 50.000 фотографија, а добијемо побједнике у 14 номинација. Главни услов је да фотографије морају бити снимљене на територији Русије“, рекао је Милинчић.

Посјетиоци су могли да виде и кратки, шестоминутни филм, којим је приказан историјат Руског географског друштва.