Svjedok ruskog proljeca.jpg (294 KB)

У галерији Музеја Херцеговине вечерас је промовисан роман „Сведок руског пролећа" аутора Николе Јовића, новинара, ратног репортера и српског добровољца у Донбасу.

Занимање за ову тему Јовић је почео преко радозналости 2014. године и није ни слутио гдје ће га чудни путеви Господњи довести и гдје ће завршити. Што се више бави овом темом сматра да је било и предодређено.

"Ми Срби можемо да разумијемо ситуацију јер знамо шта се нама све дешавало 90-их година јер је то исто само на већем нивоу. Поредак који је нама донио много зла се урушава, а рађа се нешто што би нама требало да је наклоњеније и боље у складу са нашим интересима. Ми Срби треба да пратимо што се дешава јер ћемо имати велику улогу у том будућем свијету јер смо имали велику улогу у борби против тог америчког империјализма који се на нама први светио тих 90-их година", истакао је Јовић.

„Роман је настао свједочењем спољашњих и унутрашњих околности једног упечатљивог искуства,а  из прве руке свједочећи о мало познатим догађајима и предјелима, често искривљених медијским и пропагандним пројекцијама, предрасудама и незнањем“, казао је на промоцији романа аутор Никола Јовић, који је од 2014, године више пута боравио у Донбасу.

„Донбас је мета освајача због својих богатих ресурса, али и због географске позиције, која га чини својеврсном браном освајачима, који би онда имали отворен пут ка Kавказу и Сибиру, чиме би преузели контролу над цијелим простором Евроазије. Да би се разумјели актуелни догађаји, треба имати на уму и црквене подјеле и расколе унутар православне заједнице и никада превазиђене идентитетске подјеле у постсовјетској Украјини, обиљеженој сиромаштвом и корупцијом. Друга ствар је посебно важна: постмајдански режим у Kијеву не само да уводи дискриминаторске законе против значајног дијела сопствених грађана, не уважавајући приједлоге за мирним и демократским, институционалним рјешењем спорова, за шта је и те како било простора, већ то чини по узору на квислиншку власт из посљедњег свјетског рата“, истаkао је Јовић.

Svjedok ruskog proljeca 1.jpg (401 KB)

Јовић је завршио Факултет политичких наука, смјер међународни односи и мастер студије на Универзитету у Београду. Тренутно је докторанд на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци, на одсјеку за политикологију.

Објавио је три књиге: „Изнад смрт, греха и живота“, „Арсен“ и „Сведок руског пролећа“.