ducicev-vijenac.JPG (141 KB)

У оквиру Дучићевих вечери поезије“ вечерас је у Музеју Херцеговине промовисана књига Дучићев вијенац, чији су приређивачи Радослав Милошевић и Милован Росић.

Милошевић је казао да је ова публикација о великом пјеснику својеврни резиме досадашњих „Дучићевих вечери поезије“, али и резултат настојања да се што боље освијетли лик и дјело Јована Дучића.

„У том смислу књига је допуна досадашњих сазнања о пјеснику – а из докумената који до сада нису објављивани или су књижевној јавности мање познати“, рекао је Милошевић.

Половина књиге, додаје он, посвећена је Јовану Дучићу и његовој породици, а друга половина Дучићевим односно Требињским вечерима поезије, које се у нашем граду одржавају у његову част.

ducicev-vijenac-2.JPG (144 KB)

„Упоредио сам досадашње налазе о Дучићу – из многих енциклопедија. Многи подаци који постоје у јавности су различити, непоуздани и контроверзни. У првом реду, приписују му се различите године рођења. 'Дучићев вијенац' доноси оригиналне и најрепрезентативније податке“, истиче он.

Милошевић додаје да те податке документују налази из архива града Требиња, који се односе на попис из 1931. године, те Домовник свештеника Влада Поповића, који је „ревносно пратио све породице своје парохије, па тако и породицу Дучић“.

Осим аутора, о књизи су говорили професор Јелена Ђурковић и професор Божо Милошевић.

У оквиру програма приказан је и документарни филм о Дучићу аутора Небојше Колака.

У оквиру „Дучићевих вечери поезије“, у требињској Гимназији „Јован Дучић“ уприличено је и традиционално дружење пјесника - учесника манифестације са ученицима те школе.