20210720_203821.jpg (103 KB)

У Музеју Херцеговине Требиње вечерас је публици представљена књига по истинитом догађају, страхоти геноцида у Руанди који се десио 1994. године, у којем је, према процјенама владе Руанде, у отприлике 100 дана убијено више од милион људи.

Ауторка књиге, Имакуле Илибагиза преживјела је холокауст и остала живи примјер непобједивог људског духа. Изгубила је родитеље, браћу и пријатеље, комшије и много драгих људи а кроз књигу је подсјетила на страшне догађаје у којима је само Бог оставио да свједочи – да га има, да у сваком рату сви губе и нема побједника и да нас само љубав и праштање може ослободити.

„Имала сам 24 године када сам дошла кући са колеџа, како бих Ускрс провела са својом побожном католичком породицом, када је смрт Хуту предсједника Руанде покренула тромјесечни покољ, више од милион етничких Тутсија. Преживјела сам скривајући се у малом купатилу Хуту пастора, са још седам изгладњелих жена током 91 грчевитог, застрашујућег дана. Отац и браћа су ме послала код комшије, који иако је био другог племена је био добар човјек и жељели су да ме заштите“, прича Имагиле и додаје да је кроз те страшне дане упознала Бога чије присуство и снагу и данас осјети.

„Данас јесам срећна јер имам дивног супруга и двоје дјеце, али нема дана да се не сјетим својих ближњих које сам изгубила и који су, сигурна сам, у рају. Kњига коју сам написала није историја Руанде већ моја прича, испричана онако како је ја памтим, а памтим као да је јуче било. Вјерујем да су наши животи међусобно повезани, да нам је дато да учимо из искуства једни од других. Написала сам причу да би други имали користи од ње, да схвате да је љубав и праштање неопходно ма шта да се деси“, навела је Имагиле.

Имакуле је сада редовна јавна говорница и списатељица. 2007. године је основала Добротворни фонд „Остављена да свједочи“, који помаже да се подржавају сирочад у Руанди.

20210720_203940.jpg (134 KB)