tadic BEOGRAD |Sadašnji predsednik Republike Srpske je vešto javnosti Srbije prodao priču o Republici Srpskoj kao ekonomski jačem delu BiH, a činjenice su nažalost drugačije.
Kampanja za opšte izbore koji se u nedelju održavaju u Bosni i Hercegovini ulazi u završnicu, a kako se dan odluke približava, zaoštrava se retorika među rivalima i u prvi plan izbijaju dugo potiskivane nesuglasice.
Kada je reč o Republici Srpskoj, sa najviše pažnje se prati trka za predsednika ovog entiteta, a dva pristupa su personifikovana u politikama trenutnog predsednika Milorada Dodika i kandidata združene opozicije okupljene oko Srpske demokratske stranke Ognjena Tadića.
„Podsećam građane da je iza nas devet godina iste Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njihovog prvog čoveka Milorada Dodika. Nakon tog perioda do izražaja sve više dolaze promašena, lažna obećanja, a ekonomija Republike Srpske je danas takva da smo najsiromašniji deo Evrope. Imamo najmanje penzije, najmanje zaposlenih i mnogo problema u svim sektorima. Za razliku od gospodina Dodika, koji svih ovih godina priča o nezavisnosti RS, ja sam bio spreman i da se kao borac Vojske RS borim za taj cilj, ali da bi Srpska ikada krenula tim putem najpre mora da se ekonomski stabilizuje i stane na svoje noge. To Dodik nije u stanju da uradi jer je on i pravi uzrok većine naših ekonomskih i socijalnih problema”, kaže u razgovoru za „Politiku” Ognjen Tadić.
Kažete da je RS najsiromašnija u Evropi. Taj je stav u velikoj suprotnosti sa onim često ponavljanim izjavama da je RS u stvari razvijeniji deo BiH, mnogo napredniji od Federacije.
“Gospodin Dodik je vešto javnosti Srbije prodao priču o RS kao ekonomski jačem delu BiH. Činjenice su nažalost drugačije. Sam grad Sarajevo je neuporedivo bogatiji nego cela RS, sa mnogo više novca u opticaju, što obezbeđuje privrednu aktivnost. Da ne govorimo o tome koliko je zapadna Hercegovina odmakla u razvoju, pre svega u oblasti trgovine. Imamo slične prirodne i ljudske pretpostavke, koje su nažalost u RS pogrešno organizovane, prepuštene partijskom menadžmentu i pljačkama. Zbog svega toga su efekti rada ljudu u RS znatno manji nego u Federaciji BiH. To se vidi i na standardu u vezi i sa penzijama i sa platama, sasvim svejedno”.
Kritičari vam zameraju da u lokalnim mestima gde ste na vlasti postoje isti problemi koje spočitavate SNSD-u na republičkom nivou – nepotizam i korupcija.
“Kada mi govorimo o nepotizmu govorimo o tome da je ćerka gospodina Dodika šefica kabineta jednog od ministara. Govorimo o tome da je sin premijerke RS Željke Cvijanović potpuno preko reda zaposlen u kompaniju „Elektroprenos” ostavivši iza sebe čak i neke doktore nauka. Govorimo i o tome da je savetnik člana Predsedništva BiH njegov zet. Kad Nebojša Radmanović nedeljom sedne sa užom familijom za porodični ručak, za tim stolom sedi četvoro visokih državnih funkcionera. Najočitiji primeri nepotizma jesu u vezi su sa vrhom Dodikovog SNSD-a koji doživljava RS kao svoju privatnu imovinu i tako se ponaša u svakom smislu, pa i u oblasti zapošljavanja”.
Često se međutim kaže da je Dodik branik RS i da će ona nestati ukoliko on bude poražen.

“To je obična propaganda. Da se slušao gospodin Dodik RS nikada ne bi ni nastala. Ja sam 1990. bio na osnivačkoj skupštini SDS-a, a on je bio na osnivačkoj skupštini stranke Ante Markovića. Ja sam 1992. uzeo pušku i borio se za RS, a on je bio poslanik koji je glasao za Vens-Ovenov plan koji je značio ukidanje RS. Posle rata, 1996. ja sam se vratio školovanju i posvetio zdravoj nacionalnoj politici, a on je sa strancima na tenkovima Sfora rušio institucije RS i preuzimao vlast. Kasnijih godina dok je meni bio zabranjen politički rad, on je bio miljenik međunarodne zajednice. Sad se nalazimo u jednoj dosta čudnoj fazi da stalno slušamo Dodikovu priču o zaštiti RS, a u isto vreme vidimo da Srpska ne može da odgovori ni najosnovnijim zahtevima svog stanovništva. Na kraju krajeva, poplave su pokazale sve. Naravno da ne krivim Dodika za poplave, ali su u tim trenucima na površinu isplivale sve slabosti RS. Zamislite da nas je neko napao pa da smo tada shvatili da je RS potpuno siromašna, da u njenim blagajnama nema ništa, da su robne rezerve potpuno prazne, da je policija neorganizovana i da institucije ne mogu da komuniciraju čak ni o najosnovnijim pitanjima”.
S obzirom na odnos Banjaluke i Beograda, moram da vas pitam kakav je vaš odnos sa Aleksandrom Vučićem? Da li ste njegov favorit na izborima kao što se spekuliše?
“Aleksandra Vučića poznajem 22 godine i kroz to vreme smo sarađivali i izgradili prijateljstvo. Ne bih rekao da sam njegov favorit kao predsednika Vlade Srbije, ali naš odnos se meri toliko dobrim odnosima kako u politici tako i van nje – da bi me iznenadilo ako mu ne bi bilo drago kada pobedim na ovim izborima.”
Nedavno je došlo do jednog ispada omladine vaše stranke koja je na zvaničnom profilu na „Fejsbuku” Emiru Kusturici čestitala Kurban-bajram. Usledilo je prilično nemušto objašnjenje nekih funkcionera SDS-a. Kakav je vaš stav o tome?
“Mi gradimo tezu o narodu u RS, i to su svi građani bez obzira na svoju nacionalnu i versku pripadnost. Što se nas tiče, gospodin Kusturica je dobrodošao u taj obrazac. Ovde se ne radi o tome da komentarišemo odnos nekog pojedinca prema Kusturici, jer bi to značilo ulazak u neku privatnu sferu. Na isti način je gospodin Kusturica pre nekoliko dana u Trebinju rekao za mene da ne može da zamisli da sam ja član Mlade Bosne, a da može da zamisli da je član Milorad Dodik. Ja moram da pitam na osnovu čega ne može da zamisli mene kad sam ja bio član svojevrsnog nastavka Mlade Bosne 1990. godine kad je Dodik bio kod Ante Markovića. Kada prođe era Milorada Dodika, koji tretira građane kao nedovoljno inteligente uz pesmu ispod šatora, onda će i čovek poput Kusturice sa svojim renomeom i stilom imati priliku da bude jedan od vodećih ljudi u kreaciji novog modela ponašanja u RS koji će biti evropski i civilizovan kao što je naučio u Parizu i drugim svetskim odredištima”.
Politika