Преговори црногорске владе и Митрополије црногорско-приморске окончани су без договора, а премијер Душко Марковић тврди да је исход такав упркос, како каже, бројним уступцима које је направио експертски тим Владе.

Episkopski-savjet-i-Vlada-Crne-Gore-2.jpg (165 KB)

"Током друге рунде експертских разговора, вођених јуче и данас, прихватили смо: Прво - Да се поступак утврђивања земљишно-књижних уписа из управног поступка премјести у редовни судски поступак, гдје терет доказивања власништва пада на државу, а не Цркву", саопштио је Марковић.

Додао је да је у том смислу предложен попутно нови члан 63 закона, чиме је тврди Влада прихватила приједлоге.

Као друго, Марковић каже да је предложено да Српска православна црква настави с коришћењем свих црквених и манастирских објеката, имања и других непокретности које су државно власништво или се у судском поступку утврди да су државно, вјерско и културно добро.

"И у том смислу смо предложили потпуно нови члан 64 закона, и јасно искључили могућност да вјерске објекте може корисити било која вјерска заједница, осим Митрополије црногорско-приморске и других епархије Српске православне цркве у Црној Гори", навео је.

И најзад, трећи приједлог Владе, каже Марковић, био је да се предложене измјене усвоје већ прекосутра на сједници Владе, а након тога и парламенту ради изјашњавања у хитној процедури до краја овог мјесеца.

"Поједностављено - ово би значило да светиње више нису нападнуте, како то Црква представља, односно да би измјенама и допунама закона биле у потпуности и трајно заштићене! Ријечју - да више нема говора о њиховој наводној угрожености како се спочитавало Влади", казао је премијер Марковић у обраћању јавности, непосредно након окончања друге рунде разговора правних експерата Владе и МЦП.

Премијер је рекао да овим уступцима, чији су превасходни циљеви превазилажење несугласица и подјела у православном бићу Црне Горе и изградња повјерења између државе и Цркве, Влада са своје стране није поставила било какве услове.

"Једини захтјев Владе био је регистрација свих цркава и вјерских заједница, па и Српске православне цркве и њених епархија, по слову закона. Регистрација, која је била обавеза и по ранијем закону. Регистрација, на начин како то уређују сва цивилизована и демократска друштва. Нажалост, Црква је то одбила", казао је Марковић.

Митрополија о преговорима: Неискрене намјере Владе Црне Горе

Након пропалог дијалога експертских тимова владе и МЦП, Епископски савјет је са жаљењем констатовао да је Цркви данас био постављен утиматум обавезне регистрације Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори упркос чињеници да као црквене установе постоје на простору Црне Горе пуних осам вијекова.

У епископском саопштењу се истиче да је тиме у потпуности игнорисано историјско постојање и правни субјективитет Митрополије и епархија.

"Захтјевом експертског тима Владе је на тај начин игнорисана и одлука Светог архијерејског сабора СПЦ од 26. маја 2006. године којом је то највише тијело СПЦ под предсједништвом блаженопочившег патријарха Павла, признајући обновљену независност Црне Горе, заправо извршена пријава традиционалног континуитета субјективитета древне Зетске митрополије и осталих епископија у Црној Гори. Наведена одлука је 1. децембра 2006. године званично уручена тадашњем предсједнику Црне Горе Филипу Вујановићу", наводи се у саопштењу Епископског савјета.

Јасно је, поручују епископи, да Влада Црне Горе, за разлику од Цркве, ни овом приликом није имала искрене намјере да се кроз дијалог дође до заједнички прихватљивог и одрживог рјешења већ је позив за дијалог очевидно служио за нове уцјене Цркве и актуелни политички маркетинг, у чему Црква не може и не жели да учествује.

"Намјере и циљ Владе је, нажалост, показао и показује вишемјесечни прогон свештенства, монаштва и вјерног народа почев од учешћа на мирним литијамја, преко неодобравања привремених боравака свештенству и монаштву до рушења светиња", наводи с у саопштењу достављеном Тањугу.

Епископски савјет, имајући у виду сложеност ситуације у Црној Гори, сматра да би прихватање приједлога Цркве о измјени и допуни закона представљало пуно поштовање Устава и правног поретка Црне Горе и пресудно допринијело смиривању тензија и напетости у друштву.

"У питању је јединствени начин да се превазиђу суштинске подјеле и проблеми који већ дуже вријеме потресају и раздиру Црну Гору", поручили су епикопи.

Сматрају да је било понижење постављати Цркви ултиматум да се поново региструје и да изнова, као некаква новоформирана вјерска заједница, стиче правни субјективитет који је признат и препознат од свих власти, па чак и окупаторских, кроз вијекове до данас.

Епископи указују да до данас нико никада није поставио питање постојања правног субјективитета ове Цркве и њених својинских права на светињама и осталој завјештаној црквеној имовини, о чему постоји безброј доказа од Отоманске империје преко Краљевине Црне Горе до СФРЈ.

Поручују и да је свима јасно, без обзира што Влада упорно обмањује међународну јавност, да у закон није имплентирана ниједна суштински битна препорука Венецијанске комисије од 24. јуна 2019. године.