328337_1 BANJALUKA | Da li je kolaps Bobar banke posledica lošeg rada menadžmenta ili dobro organizovana prevara u režiji aktuelne vlasti?
"Mislim da je danas svima jasno da je predmet Bobar banka udruženi zločinački poduhvat u režiji aktuelne vlasti na čeli sa SNSD-om.Opljačkali su novac građana Republike Srpske u svhu ličnog bogaćenja i predizborne kampanje SNSD-a,DNS-a,SP-a i njihovih kandidata za najviše funkcije'',izjavio je danas na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu član Predsjedništva PDP-a Aleksandar Golijanin.
"Isti akteri pokušali su nešto slično da urade prije 15 godina,izvlačeći novac preko tadašnje Kristal banke,ali smo mi uspjeli da prodamo tu banku i da sačuvamo i banku i radna mjesta'',kaže Golijanin i poziva aktuelnu Vladu Srpske da proda Bobar banku za 1 evro jer kako tvrdi ima zainteresovanih.
"Taj kupac bi natjerao sve one koji su ostali dužni građanima,javnim preduzećima,opštinama i gradovima da vrate novac.Naravno od prodaje Bobar banke neće biti ništa jer cilj likvidacijom banke zatrti sve kriminalne radnje koje je utradila grupa na vlasti''.
PDP je kritičan i prema najvljenim kineskim investicijama.Pitaju se da li je moguće da će neko uložiti 600 miliona evra u auto-put Banjaluka-Mlinište bez studije ekonomske opravdanosti?
"To je put koji vodi u ništa i koji neće imati nastavak kroz Hrvatsku jer je u blizini auto-put Zagreb-Split,koji je dio evropske mreže puteva.''
Druga najvljena kineska investicija,izgradnja drugog bloka Termoelektane Gacko,po mišljenju PDP-a je nepotrebna i štetna jer bi se umjesto 2 miliona tona,godišnje eksploatisalo preko 8 miliona tona uglja.
"To znači da bi potpuna eksploatacija uglja bila završena za 35 godina i da bi Gatačko polje imalo ,,mjesečev pejzaž''.Padavine sa Čemerna,koje se slivaju ka jugu i filtriranje tih voda kroz tri sloja kraških polja u Istočnoj Hercegovini i miješanje sa gatačkim ugljem koji ima veliki procenat sumpora,doveli bi do ogromne ekološke katasrofe'',tvrdi Golijanin.
PDP pozdravlja zainteresovanost kineskih investitora za ulaganja u Republiku Srpsku,ali smatraju da se bi se u Srpskoj morala formirati specijalizovana institucija koja bi se uz pomoć stuke i nauke bavila izradom projekata.
,,Samo u Sjevernoj Koreji i Republici Srpskoj jedan čovjek,predsjednik,sam donosi odluke o kapitalnim projektima i to je put u totalni sunovrat'',smatraju u PDP-u i pozivaju predsjednika Republike Srpske da prestane praviti dodatnu štetu Srpskoj pričajući o besmislenim projektima kako bi skrenuo pažnju sa stvarnih životnih problema građana Republike Srpske.
BN TV