ers-trebinje-1.jpg (251 KB)

Директор Дирекције за финансијске послове у "Електроприведи Републике Српске" /ЕРС/ Благоје Шупић рекао је да је просјечна плата у овом предузећу за период јануар-август 1.617 KМ.

Сва предузећа у оквиру система ЕРС-а имају јединствени колективни уговор, међутим, плате су различите и по неколико стотина марака, рекао је Шупић. Највећа плата је у ХЕ "Бочац" и износи 1.785 KМ, а најнижа у Електродистрибуцији Пале 1.355 KМ.

Према његовим ријечим, када се упореди овај просјек на нивоу холдинга, просјечне плате су 28 одсто веће од просјека на нивоу Републике Српске.

"У складу са полугодишњим консолидованим обрачуном, који смо направили, расходи по основу бруто плата и осталих личних примања за пола године су 169 милиона KМ или 39,6 одсто у односу на укупне трошкове система. На мјесечном нивоу то је око 28 милиона марака", изјавио је Шупић за АТВ.

Он је рекао да Kолективни уговор ЕРС-а једини у Републици Српској има ту повољност за радника да је основна плата увећена за 30 одсто, тако да је основна плата у Српској 700 KМ, а она за "Електропривреду" износи 910 KМ.

За сутра у Бањалуци је најављен састанак свих синдикалних одбора из 11 предузећа у саставу Мјешовитог холдинга ЕРС-а на којем ће бити ријечи повећању цијене рада, Kолективном уговору и доношењу одлука о радикализацији синдикалне борбе у складу са законом, најављено је из Синдиката ЕРС-а.