Srn2024-1-27_142780_3.jpg (474 KB)

У Билећи је обиљежен Савиндан, крсна слава општине и Саборног храма Светог Саве, одржана је Светосавска академија на којој су добитницима уручене Повеље општине за прошлу годину, а испред Парохијског дома организован је богат културно-умјетнички програм.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије јутрос је служио Свету архијерејску литургију у билећком Саборном храму, након чега је улицама прошла традиционална, свечана литија са бројним вјерницима.

Владика Димитрије након литије је рекао окупљеном народу да сви треба да пазе једни на друге, чему је српски народ учио Свети отац Сава, први архиепископ српски.

"То треба да је у нашим душама и срцима - да пазимо једни на друге, очеви на мајке, дјеца на родитеље и обрнуто, да будемо сви једно срце и душа, како нас је учио наш отац Сава", истакао је владика Димитрије.

Он је поручио окупљенима да свима, и младима и старима и болеснима и здравима, треба благослов Божији и вјечна љубав и радост, наводећи да од сваког човјека зависи да ли ће отворити своје срце и живјети по јеванђељским заповијестима.

Srn2024-1-27_142780_0.jpg (403 KB)

Игуман манастира Савина из Херцег Новог Макарије рекао је да људи треба да воле и пазе једни друге и да поред себе виде брата, пријатеља и друга.

"Тада ће Бог бити са нама", нагласио је игуман Макарије, наводећи да је то Светосавље и православље и да треба остати на том истинском путу Христове љубави.

Он је додао да српски народ, као светосавски, има једну обавезу више, него неки други народи који немају познање истинитог Бога.

"Kада смо сазрели као народ и када је Бог у свом вечном промислу видео да ћемо као народ изнети тај крст Христов, који нимало није лак носити у овом животу, тада је преко Светог Саве дао да добијемо самосталну српску цркву и да кроз то држимо истиниту реч и сведочимо живога Бога у овоме свету", истакао је игуман Макарије.

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић пожелио је да се сваке године на празник Светог Саве у Билећи окупља све више народа за здравље, напредак и сваки бољитак тог града и цјелокупног српства.

Он је изразио увјерење да ће српски народ наставити и убудуће, као и до сада, путем Светог Саве и православља.

Предсједник општине Никшић Марко Kовачевић истакао је да овај простор Херцеговине има велики значај за српски народ.

"И зато није случајно што је управо са овога херцеговачког камена, Растко постао Свети Сава", рекао је Kовачевић и пожелио да и будуће генерације у Херцеговини и Црној Гори и наредних 800 година и вјечно прослављају Светог Саву.

Свечаностима у Билећи присуствовали су и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, начелници осталих херцеговачких општина и многобројни представници привредног и културног живота Херцеговине.

Савиндан је празник Српске православне цркве који се слави 27. јануара, а којим се обиљежава успомена на Светог Саву, принца династије Немањића, српског просветитеља и првог архиепоскопа српског.

Празник Светог Саве је један од највећих храмовних и породичних празника у српском народу, а проглашен је и за школску славу.