338426_1 BANJALUKA | Predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske zaprijetili su juče čak i protestima prosvjetara zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u RS ukoliko napokon ne budu izjednačeni koeficijenti za obračun njihovih plata sa koeficijentima ostalih budžetskih korisnika.

Po ovom osnovu, kako je istaknuto, nastavnicima i profesorima u osnovnom i srednjem obrazovanju plate su niže u prosjeku za oko 200 KM u odnosu na plate ostalih budžetskih korisnika sa njihovom stručnom spremom u RS.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, istakao je da na ovom izjednačavanju Sindikat insistira već godinama, ali, kako navodi, bez pozitivnih reakcija od Vlade RS.

"Tu nepravdu prema prosvjetnim radnicima potrebno je ispraviti. U suprotnom smo spremni na sve oblike sindikalne borbe, pa i one najradikalnije", istakao je juče Gnjatić nakon sastanka sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Danom Maleševićem.

Prema riječima Gnjatića, profesori u osnovnom i srednjem obrazovanju u RS sa visokom stručnom spremom imaju početne koeficijente 9,5 i 10, dok kod drugih budžetskih korisnika koeficijent za visoku stručnu spremu počinje od 11,5, ili od 12, a u pravosuđu čak i 13.

Iz resornog ministarstva je juče nakon sastanka ministra Dane Maleševića sa sindikalcima iz redova prosvjete saopšteno da će Ministarstvo razmatrati zahtjev Sindikata za izmjenu Zakona o platama, te će uraditi potrebnu finansijsku analizu i s ovim zahtjevom upoznati Vladu Srpske.

"Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske dogovorili su danas da će zajedno raditi na izmjeni Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture", saopštili su iz resornog ministarstva.

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture je o zahtjevu izjednačavanja koeficijenata prosvjetara sa budžetskim korisnicima raspravljao i tokom prošle godine, sa tadašnjim resornim ministrom Goranom Mutabdžijom.

On je tada istakao da Vlada RS ne može ispuniti njihov zahtjev jer je po tom osnovu samo za visoku stručnu spremu zaposlenu u osnovnom i srednjem obrazovanju iz budžeta potrebno izdvojiti oko 1,5 miliona KM mjesečno.

Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, istakao je juče za "Nezavisne" da ne može da komentariše ovaj zahtjev kolega sindikalaca iz prosvjete.

Sindikat prosvjete i kulture RS insistirao je juče na sastanku sa predstavnicima resornog ministarstva i da se prilikom nove najavljene moguće optimizacije broja škola u RS mora voditi računa da niko od zaposlenih ne ostane bez posla.

Kako navode, u prosvjeti RS nema viška zaposlenih i svi su preraspodijeljeni na radna mjesta u skladu sa zakonom.

U ovom sindikatu navode da tokom prošle godine, nakon ukidanja određenih područnih seoskih odjeljenja, niko od nastavnika nije dobio otkaz, nego su preraspodijeljeni po drugim školama.

PLATE PROSVJETARA U OSNOVNOM I SREDNJEM OBRAZOVANJU:

Nastavnik u osnovnoj školi - viša stručna sprema, koeficijent 8,5, plata 850 KM

Profesor u osnovnoj školi, visoka stručna sprema, koeficijent 9,5, plata 950 KM

Profesor u srednjoj školi, visoka stručna sprema, koeficijent 10, plata 1.000 KM

Nezavisne