Sluskinje 13 Претпосљедње вечери 58. Фестивала фестивала, након дугог низа година, на позоришним даскама Културног центра Требиње, поново је заиграло хрватско позориште. Трио Драмске скупине „еРКаВе“– Удруге студената повијести хрватских студија Свеучилишта „Иван Лучић Луцијус“ у Загребу и Француског клуба из Вараждина извео је синоћ представу „Слушкиње“, по тексту Жан Женеа и у режији Кристијана Жан-Мишела Јалжечића.

Даме на сцени атмосферу су довеле до усијања, у сваком смислу те ријечи. А у публици, као ни једно вече прије тога, фотографа на све стране! Шта су све жељели да забиљеже оком камере - нисмо питали, али зато вјерујемо да су представу помно пратили, те да им се, као и нама, допала. Жирију публике највише се допала млада глумица Зринка Мајсторовић.

-Нисам очекивала награду. Гледала сам представе и прије нашег играња и закључила да људи јако добро глуме, тако да себе нисам видјела као протагонисту. Види се како воле позориште, живе за сцену, и заправо је љубав ка позоришту најбитнија! Једино с том љубављу човјек може нешто постићи. Дакле, ако уистину живи за то, јер без љубави ка овом послу, па био аматерски, нажалост нема ништа. Мене ка глуми и позоришту гура управо љубав!

Први пут сте у Требињу на Фестивалу фестивала. Какви су утисци након представе?

-Јој, не знам шта бих рекла! Тренутно ме обузимају различита расположења! Срећна сам, уморна, узбуђена... Мислим да смо направили добар посао и надам се да се, прије свега, публици свидјела наша представа. То нам даје нови вјетар у леђа и пуно ми је срце због изванредне реакције публике!

Sluskinje 04

Колико дуго изводите представу?

-Почели смо је радити у фебруару ове године за скуп позоришних аматера Загреба. Играли смо је у пуно позоришта у Хрватској, издвојићу само највећа: ХНК Вараждин, КНАП, Мочвара, ЗКМ....и ово нам је десето играње до сада. Реакције публике увијек су задовољавајуће, и драго нам је да схватају шта смо хтјели рећи. Људи су затечени представом, кажу да је на другачији начин дигнута на потпуно нови ниво. Ми смо пазили да не буде превише дегутантна и мислим да смо је поставили до једне добре лаге. На државном нивоу у Хрватској смо проглашени као најбоља представа у режијском смислу, ја сам добила награду за најбољу главну женску улогу, а Адријан Багарић номинацију за најбољу женску споредну улогу.

Ваша улога је прилично захтјевна. Како сте се снашли?

-Глумим Клер и то је доста комплексан лик, интригантан. Она је млађа Соланжина сестра и упорно жели бити надмоћна што јој не успјева, а заправо је потлаченија, несигурнија, психички растројена. Истовремено играм и госпођу и слушкињу, долази до разних психичких расположења и да, измори ме, потребно ми је пуно енергије коју морам да уложим у ову улогу. Али много је волим!

Како је бити млади глумац аматер у Хрватској?

-Доста мојих пријатеља су професионални глумци, а упркос томе, нажалост, немају толико успјеха, колико ја као глумац аматер. Ипак још нисам одустала од жеље да упишем Академију драмских умјетности у Загребу и постанем професионалац. Мислим да је тренутно добро бити аматер у Хрватској. Прија ми ово што ми се догађа у посљедње вријеме.

Глумом се бавите од десете године?

-Да, као што рекох - много волим глуму. Похађала сам у основној школи литерарно- драмско и новинарско стваралаштво, освајала награде на државном нивоу, глумила у ЗКМ (Загребачко казалиште младих), а у средњој школи, у гимназији, чак сам водила драмску секцију. Већ четрнаест година уживам у свијету глуме! М.Б.
Фото: Јован Видаковић