Зависност од паметних телефона мијења облик и величину људског мозга, на сличан начин као што се то дешава код наркомана, показују нова истраживања.

mobilni zavisnost istrazivanje .jpg (119 KB)

Снимци направљени магнетном резонанцом и мултислајсним скенером открили су да мозак људи који су зависници од паметних телефона имају мању количину сиве материје у неким кључним дијеловима мозга.

Ранија истраживања показују да мобилни телефон некада доживљавамо као дио тијела и да 26 одсто људи често тражи мобилни телефон док га заправо – држе у руци.

Снимци рађени за потребе новог истраживања су открили смањену активност у мозгу код зависника од паметних телефона у поређењу са онима који то нису.

Слични обрасци и трендови смањивања сиве материје, такође су забиљежени код мозга наркомана.

Њемачки истраживачи су током испитивања упоредили снимке 22 особе које су зависне од паметних телефона са снимцима 26 особа које немају ту врсту зависности.

Студија је објављена у часопису Addictive Behaviors.

„У поређењу са контролном групом, појединци са зависношћу од паметних телефона показали су мањи волумен мозга у дијеловима као што су лијева предња инсула, и неки дијелови кортекса“, навели су стручњаци са Хајделберга.

Додају да је ово први физички доказ повезаности употребе паметних телефона и физичких промјена на мозак.

Дјеца и спавају поред телефона

Смањење сиве материје у мозгу иначе је у вези са зависношћу од бројних супстанци.

„Паметни телефони су у врло широкој употреби па ова студија доводи у питање њихову безопасност, нарочито код појединаца који могу бити изложени повећаном ризику и развоју зависности“, наводи се у студији.

Зависност од паметних телефона све је већа брига међу научницима и медицинским радницима јер нарочито дјеца све више времена проводе на мобилним телефонима.

Недавно је један извјештај открио је да већина седмогодишњака (53 одсто) посједује мобилни телефон, а до 11. године, деветоро од десеторо деце, посједује свој мобилни телефон. Већ у средњој школи, сви имају мобилни телефон.

Такође је откривено да 57 одсто дјеце спава са телефоном остављеним поред кревета, а 39 одсто младих кажу да „не би могли да живе без телефона“.

Истраживачи кажу да налази показују у којој мери телефони могу „доминирати дјечјим животима“.

Распрострањеност употребе телефона узрокује забринутост, јер су физиолошке и друге посљедице још увијек слабо разумљиве и недовољно истражене.