ffffg

TREBINJE | Psi lutalice nedavno su napali djevojčicu na biciklu u trebinjskom Gradskom parku. Srećom, osim par modrica, koje je zadobila usred pada sa bicikla, djevojčica nije imala drugih fizičkih povreda. Trebinjski azil za pse je u ovom trenutku pun, a u Gradskoj administraciji planirali su njegovo proširenje u ovoj godini.
Jedan od problema sa kojim se Trebinjci svakodnevno susreću je strah od pasa lutalica, koji se slobodno kreću u užem centru grada. Da je ova situacija postala ozbiljna, potvrdio je i slučaj dvanestogodišnje djevojčice koju su napali upravo psi o kojima se ne vodi računa. “Napao je čopor od deset pasa, kako ona kaže, pokušala je da pobjegne i u vožnji biciklom, psi su je pratili nekih 200 metara. Na kraju je izgubila kontrolu nad biciklom, udarila je u kamen i ugruvala se”, rekao je Nikša, otac djevojčice.
Psi lutalice predstvaljaju problem za građane Trebinja, ali i za Gradsku administaraciju. Trebinje ima azil za pse i mačke, ali nedovoljnih kapaciteta. U ovj godini planirali su proširenje koje traži i određenu dokumentaciju.Trenutni kapacitet azila je oko 30 pasa, što očigledno nije dovoljno. “Proširenje zahtijeva i određene dozvole za rekonstrukciju, finasije, tako da ćemo u ovoj godini ići sa uređenjem, i maksimalnim proširenjem, skraćivanjem boksova, tako da možemo da dobijemo veći kapacitet za sve”, kaže Mirajna Ratković, načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove u Gradskoj upravi.
Iz Gradske administracije kažu da psi u azilu imaju dovoljno hrane, i napominju da imaju dobru saradnju sa vrtićima i drugim ustanovama, iz kojih preuzimaju viškove hrane. Vjerujemo da će planirano u vezi sa azilom i ostvariti u ovoj godini, kako građani ne bi strahovali od pasa lutalica.


Nebojša Kolak/ ELTA HD