ljubicasti-dan epilepsija.jpg (197 KB)

Широм свијета, 26. март је обиљежен као Љубичасти дан, међународни дан посвећен подизању свијести о епилепсији и начинима да се спријечи стигматизација људи који живе са овом болешћу.

Процјена је да од овог стања, које је четврти најчешћи неуролошки поремећај, у свијету болује око 50 милиона људи, док их је у Србији око 70.000, а у Републици Српској 6.000.

Имајући у виду чињеницу да 1 од 100 особа има епилепсију, велика је вјероватноћа да свако од нас познаје некога ко болује од епилепсије. Епилептични напад и његово испољавање често наилазе на неразумјевање околине, а страх, предрасуде и дискриминација везани за епилепсију утичу на квалитет живота људи који живе са овим стањем, као и њихових породица. Зато је кључно подићи свијест о животу особа са епилепсијом, јер у великој већини случајева много теже пада стигматизација него сама болест.

У новом издању „Пулс“ говоримо о епилепсији.

Докторица Соња Радовић, неуролог – субспецијалиста епилептолог Болнице Требиње ће нам рећи шта је епилепсија, како настаје, да ли је ово насљедна болест, које врсте епилепсија постоје, који су симптоми, како се дијагностикује и лијечи, те колико је важно адекватно пружити помоћ особи која болује од епилепсије.

Емисију припремила Далиборка Радановић.