424982937_862959855840873_4071772018065052423_n.jpg (247 KB)

Анеуризма трбушне аорте је избочина у трбушном дијелу аорте и потенцијално по живот опасно стање због ризика од пуцања и тешког унутарашњег крварења.

Kрвни суд код здраве особе треба да буде отприлике пречника до 2 центиметра. Kада дође до проширења, он се постепено повећава између 3 и 10 милиметра на годишњем нивоу. За 5 до 10 година достигне величину од 5, чак и до 8 центиметара. Све преко 3 центиметра сматра се анеуризмом, али опасност настаје када пређе пречник од 4,5 до 5 центиметара.

Тада се повећава могућност од компликација, а када попусти зид крвног суда, постоји опасност од оног, најдрастичнијег – пуцања, односно руптуре анеуризме.

Болест је подмукла јер практично нема симптома који указују да пацијент има анеуризму. Човек је носи у себи не знајући, а дешава се да је први симптом управо пуцање, које може бити фатално.

Зато су од изузетне важности превентивни прегледи.

У требињској болници је почетком овог мјесеца, др Стефан Дучић, најмлађи васкуларни хирург у Србији, Требињац који ради у Kлиничком медицинском центру Србије, са својим тимом, радио бесплатне скриниг прегледе анеуризме трбушне аорте. Током дводневног бесплатног ултразвучног прегледа анеуризме трбушне аорте прегледано је 285 пацијената, а код њих 18 је откривена анеуризма, код шесторо пацијената неопходно је оперативно лијечење.

Доктор Дучић у новом „Пулсу“ каже да су превентивни прегледи од изузетне важности, спашавају људске животе. Појашњава које су ризичне групе за анеуризму,  који је проценат преживљавања када се деси пуцање трбушне аорте, зашто се одлучио управо за васкуларну хирургију те да ли ће бити настављени ови скрининг прегледи у Болници Требиње.

Емисију припремила Далиборка Радановић