У Истанбулу је данас одржана церемонија пуштања у рад дионице гасовода Турски ток, а турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез казао је да је то визионарски пројект и симбол турско-руске сарадње.

turski-tok.jpg (73 KB)

Церемонији у Истанбулу присуствовали су предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан, његов руски колега Владимир Путн те предсједник Србије Александар Вућић, премијер Бугарске Бојко Борисов као и бројне други званичници и гости.

"Ово је пројекат који је од користи за Турску, Русију и милионе људи у Европи јер доприноси стабилности у регији и на енергетском тржишту, казао је ресорни турски министар Донмез.

Он је такође казао да ће регија Анадолије спојити исток и запад свијета и то у енергетском смислу.

Руски министар енергетике Александер Новак истакао је да је ће Турски ток додатно зближити земље партнере у том пројекту.

"Ово је пионирски и јединствен пројект. Не само да ће осигурати турско енергетско тржиште, већ и југ и југоисток Европе", казао је Новак.

Турски ток је мегапројект којег чине два крака гасовода којим ће руски гас бити испоручиван у Турску, а преко ње и у Европу. Оба крака имају капацитет по 15,75 милијарди метара кубних. Један крак ће руским гасом опскрбљивати Турску, а другим ће гас бити транспортован ка Европи.

Ријеч је о гасоводу који је дном Црног мора повезао Русију и Турску, а који је изграђен умјесто гасовода Јужно ток којег је Русија планирала градити преко Бугарске ка Европи, али је од тог плана одустала 2014. године.