596401_aleksis-cipras-vladimir-putin-04reutersfoto-reuters_f MOSKVA | Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je danas na početku sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Moskvi da bi Rusija mogla da ukine embargo na uvoz hrane iz Grčke, koji važi za proizvode iz Evropske unije. „Izgleda da vaša posjeta dolazi u pravo vrijeme, jer moramo da analiziramo načine kako možemo da se vratimo na prethodni nivo“, rekao je Putin, prenijele su agencije.
Cipras je naveo da je cilj njegove posjete pokušaj da se zajednički započnu novi odnosi na dobrobit naroda i stabilnosti i sigurnostiu širem regionu.
Putin je naglasio „duhovne“ odnose između dva pravoslavna naroda i rekao da obe strane treba da gledaju kako da obnove trgovinske veze, čiji je prekid posljedica ukrajinske krize.
Grčki premijer u Rusiji boravi na Putinov poziv, a njihov sastanak u Moskvi izazvao je dosta zabrinutosti u Evropskoj uniji koja strahuje da bi Grčka približavanjem Rusiji mogla da naruši evropsko jedinstvo u pogledu sankcija Moskvi.
Njemački tabliod "Bild", povodom današnjeg susreta u Moskvi postavlja pitanje da li je tu riječ o paktu protiv kancelara Angele Merkel. "Cijelisvijet se, ipak, pita šta zaista planiraju Cipras i Putin tim svojim susretom iza zidina Kremlja i kratko pred mogućim državnim bankrotom Grčke", piše tabliod, postavljajući pitanje da li ne "kuju" jedan "anti-Merkel" plan.
"Bild" piše da je tokom posjete Ciprasa planirano i polaganje vjenaca na grob neznanog vojnika, doručak sa predsjednikom, potpisivanje ugovora, susret sa studentima, sa premijerom, ali i sa patrijarhom ruske pravoslavne crkve Kirilom Prvim.
Agencije