rade-runjevac.JPG (122 KB)

Некадашњи предсједник Општине Требиње и дугогодишњи директор ХЕТ-а Раде Руњевац овогодишњи је добитник Повеље града Требиња.

Признање за допринос свеукупном развоју града биће му сутра уручено на свечаној сједници Скупштине града, поводом Дана ослобођења Требиња у Првом свјетском рату.

У вријеме које Требињци памте као златно доба развоја радило се сложно и тимски, и то је - по мишљењу овог истакнутог јавног радника - био и кључ успјеха. Међусобна неслагања, када би их и било, не би потрајала јер је најпосле увијек побјеђивао договор.

„Многи су се у БиХ питали - како то да ви у Требињу никад немате афера. Нисмо се један другом наметали нити један другог надмудривали - увијек смо се договарали и радили заједнички“, додаје Руњевац додајући да су и политичке околности у оно вријеме биле другачије у односу на данашње вишестраначје.

А тада су, свједочи Руњевац, Хидроелектране на Требишњици издашно помагале све општине у сливу гдје су рађени хидренергетски објекти - од електрификације, асфалтирања градских улица и сеоских путева, па до запошљавања – за шта, опет, није било много притисака, јер је и Индустрија алата била привредни гигант у којем је било пожељно радити.

Погони ИАТ-а отварали су се од Грахова до Посушја, а Требиње је било носилац развоја цијеле Херцеговине.

И данас се Херцеговина ради и гради иако све локалне заједнице у њој баш и немају исту перспективу.

Радује га што се граде нови хидроенергетски објекти, развија се и туризам, али није добро, додаје, што не производимо више хране, што наших села више нема и што су нам имања запуштене ледине...

Разговарала Дубравка Чоловић.