zadrugari TREBINJE | U Trebinju je danas počela trodnevna radionica u okviru projekta „Škola zadrugarstva, uloga zadruga u razvoju ženskog preduzetništva i organizovanje u okviru agrobiznisa“, koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Prema riječima Drene Đukić, referenta na poslovima zadrugarstva i savjetodavstva u resornom ministarstvu, cilj radionice je organizaciono i kadrovsko jačanje zadružnog sektora i uloge zadruga u razvoju ženskog preduzetništva, a kroz upoznavanje članova zadruga i zainteresovanih udruženja iz hercegovačke regije sa zakonskim načinima organizovanja i korišćenja podsticajnih sredstava ministarstva. „U ministarstvu imamo kreirane mjere podsticaja namijenjene – i novoosnovanim udruženjima i zadrugama, ali i razvoju poslovnih aktivnosti udruženja i zadruga. Problem je što svijest kod zadrugara nije dovoljno razvijena, jer oni ne osjećaju da je zadružno organizovanje u njihovom interesu i na tome još mnogo treba raditi“, napomenula je Đukić.
Rajko Kulaga, predsjednik Zadružnog saveza RS, upozorio je da su prošlogodišnje analize poslovanja zadruga pokazale da je stanje u zadrugarstvu Republike Srpske zabrinjavajuće.
Stanje je čak poražavajuće - oko 70 odsto registrovanih zemljoradničkih zadruga ugasilo je sve poslovne aktivnosti prije dvije ili više godina, a zadružni sektor Srpske u ovom trenutku predstavlja svega 120 zadruga“, istakao je Kulaga.
On je istakao da je zadrugarstvo razvijenije u Semberiji, Posavini, Lijevče polju, Krajini i Podgrmeču u odnosu na Hercegovinu, dodajući da se kao primjer dobro organizovane zadruge u Hercegovini izdvaja Pčelarska zadruga „Žalfija“ iz Trebinja.
Jadranka Kujačić, sekretar Pčeralske zadruge „Žalfija“, ocijenila je radionicu korisnom za proširenje znanja iz oblasti zadrugarstva, ali i rješavanje problema sa kojima se danas suočavaju zadruge u Srpskoj.
Za našu zadrugu je pitanje svih pitanja – kako pomoći našim pčelarima da prodaju svoj med. BiH je dobila dozvolu za izvoz meda u inostranstvo, ali su trenutno problem otkupne cijene meda, koje ne odgovaraju našim proizvođačima“, rekla je Kujačić.
S.P.