„Dok nisam otišao na Olimpijske igre mislio sam da znam zašto treniram, mislio sam da su svjetska prvenstva najvažnija. Sva takmičenja, sva svjetska i evropska prvenstva, sve dođe kao neki trening i priprema za olimpijske igre. Pripremam se za naredne koje će se održati 2016. godine u Rio de Žaneiru. Prvo moram da ispunim kvotu ili normu, odnosno ako sljedeće godine budem među prvih deset na svjetskom prvenstvu u Francuskoj, otići ću na olimpijske igre sa mnogo većim ambicijama u odnosu na prošle“, istakao je Đerić. 10347782_701978139886611_1026334562754622964_n

TREBINJE | Veslački reprezentativac Srbije, član VK Partizan iz Beograda, reprezentativac Ljetnih olimpijskih igara 2012, nosilac brojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava, a uz sve to sa master diplomom Fakulteta za menadžment u sportu je naš sugrađanin Radoje Đerić. Ovih dana je u Trebinju na kratkom odmoru.
Počeci ovog dvadesettrogodišnjeg mladića nisu bili laki ali želja za uspjehom bila je iznad svega.
Nisam previše obraćao pažnju na teškoće i prepreke na koje sam nailazio, jer sve što je novo me motivisalo da napravim što bolje rezultate. Imao sam jasan cilj koji sam ostvario, a za neke poput većeg uspjeha na sljedećim olimpijskim igrama tek treba da ostvarim. Prvo veliko takmičenje na kojem sam učestvovao je Svjetsko prvenstvo 2008. godine, gdje sam zauzeo peto mjesto, veslao sam četverac sa kormilarom. Poslije toga su došla evropska prvenstva, svjetski kupovi...“
Veslanje je jedan od najtežih sportova.
Provodimo dosta vremena na treninzima. Uslovi znaju biti dosta teški. Zima pogotovo, u vodi, uz vjetar, niske temperature. Tako da uopšte nije naivno. Kao i u svakom profesionalnom sportu i mi imamo poseban režim ishrane kojeg se pridržavamo, jer to veoma utiče na sposobnost i rezultate takmičara“.

10407761_701977926553299_6171682891491613347_n Deseto mjesto na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu. „Dok nisam otišao na Olimpijske igre mislio sam da znam zašto treniram, mislio sam da su svjetska prvenstva najvažnija. Sva takmičenja, sva svjetska i evropska prvenstva, sve dođe kao neki trening i priprema za olimpijske igre. Pripremam se za naredne koje će se održati 2016. godine u Rio de Žaneiru. Prvo moram da ispunim kvotu ili normu, odnosno ako sljedeće godine budem među prvih deset na svjetskom prvenstvu u Francuskoj, otići ću na olimpijske igre sa mnogo većim ambicijama u odnosu na prošle". Đerić ističe da Srbija ulaže u ovaj sport, a da BiH dosta zaostaje.
Ministarstvo i Grad Beograd su mnogo uložili ne samo u veslanje već i druge sportove. I novca i strpljenja i posvećenosti. Kod nas u BiH je situacija lošija. Veslanje je na samom početku. Republika Srpska je pokrenula bazu veslačkog saveza u Višegradu, ali cijeli sistem, država mora da pomogne ovaj sport i da proširi bazu i na ostale gradove, da bi uspjeli svi koji vole ovaj sport. Iskreno se nadam da će se to u skorijoj budućnosti riješiti“.

veslac Pored vrijednog treniranja, Radoje je posvetio vrijeme i obrazovanju. Završio je osnovne akademske studije na ekonomskom fakultetu i master studije na Fakultetu za menadžment u sportu.
Dok sam završavao ekonomiju shvatio sam da ja nisam za ekonomiju i ne vidim sebe kao nekog ko sjedi u kancelariji. Zato sam završio master studije u sportu i planiram da upišem doktorske studije ali opet vezane za sport“.
Njegovu sportsku karijeru čine broje nagrade. Sve mu naravno znače, ali najviše je ponosan na osvajanje srebrene medalje na Svjetskom kupu 2011.godine, kao i na plasman na olimpijske igre. Na olimpijskim igrama u Londonu upoznao je Novaka Đokovića.
To je jedan sasvim normalan čovjek. Ponaša se tačno onako kako treba da se ponaša uspješan, obrazovan i talentovan sportista. Upoznao sam i mnoge druge poznate sportiste i mogu reći samo lijepe riječi o svima“.
Kada mu vrijeme dozvoljava on prati i druge sportove, pogotovo odbojku, jer su mu hercegovke Tijana Bošković i njena sestra rodice.
Savjet je vrlo rado podjelio svim mladim ljudima koji počinju da se bave veslanjem. „Budite spremni da ovaj sport donosi dosta odricanja, da nece biti uvijek lako, ali ako imate jasan cilj ne posustajte i rezultati će biti vidljivi“. Sunčica Pešić