Припремни радови на изградњи стамбено-пословног комплекса „Центар“ у кругу „Травуније“ открили су пространу, каменом обложену просторију неколико метара испод земље.

Призор полукружно засвођених подземних одаја заголицао је машту знатиљежних суграђана, али је одговор који смо убрзо добили у Музеју Херцеговине доживљај лишио сваког откровитељског заноса: ријеч о тек о подземној цистерни за воду која је била дио војног комплекса „Сјеверни логор“ изграђеног у вријеме и за потребе аустро-угарске војне управе.

Сличне подземне цистерне са залихама воде за потребе гарнизона, кажу у овој установи, имају сви објекти војне намјене у Требињу и фортификације на истуреним позицијама око града, које Аустро-Угарска монархија 1882. године почиње градити на ширем простору тада стратешки важне, пограничне тачке према Црној Гори (Festung Trebinje).

Фотографија плана Требиња из 1884. године (копија се налази у Архиву БиХ у Сарајеву под „Земаљска влада за БиХ“- грађевинско одјељење – војни објекти у Требињу књ. 12, 13)

Радио Требиње