Srn2023-9-18_1245961_0.jpg (263 KB)

Kњижевну награду "Светозар Ћоровић" за 2023. годину добио је Ранко Kрстајић за књигу прича "Господар среће", објављену у Српској књижевној задрузи, речено је данас Срни у Српском просвјетном и културном друштву "Просвјета" из Билеће.

Жири за додјелу награде, у саставу Јован Делић као предсједник, те Марко Недић и Ранко Поповић, као чланови, једногласно је донио ту одлуку, детаљно разматрајући прозна остварења српских писаца објављена између прошлогодишњих и овогодишњих "Ћоровићевих сусрета" у Билећи.

Жири је, како су навели из "Просвјете", одлуку донио критички вреднујући ужи избор кандидата за награду, сачињен на основу исцрпне анализе предложених књига приповједачког и романескног жанра.

Kкао су навели, Kрстајић је један од најдосљеднијих писаца фантастичке прозе у савременој српској књижевности.

"Његову нову књигу, као и претходне, одликују кључне особине тог прозног жанра - неизвјесност граница између реалног и фиктивног постојања, тема двојништва и загонетне и несигурне стварности, усамљеност, отуђеност књижевних ликова и дистанца према непосредном искуству, непредвидивост представљених догађаја и њиховог тока, запитаност над светом и његовим облицима појављивања и друге особине те врсте прозе", наводи се у образложењу награде.

У његовом "Господару среће", као важна семантичка противтежа, постоји велико повјерење у причу, у њен континуирано развијан заплет и његово могуће разрјешење, повјерење у језик и његове поетске могућности оствариване стилском пројекцијом субјективних доживљаја активних учесника испричаних догађаја.

Награда Kрстајићу биће уручена на предстојећим "Ћоровићевим сусретима" у Билећи, посвећених савременој српској прози, који ће бити одржани од четвртка до недјеље, од 21. до 24. септембра.