Okrugli Sto_01

Миладин Шеварлић, водитељ разговора

Дошли смо до краја Фестивала фестивала у Требињу, које постаје културни центар наших простора. Треба одати признање организатору овогодишњег Фестивала који се лијепо привео крају. Посљедње вечери представио се динамичан, талентован и уигран ансамбл из Грачанице. Резултат представе се видио по реакцији требињске публике, која је показала шта представа може да учини.

Мирела Трепанић, редитељ

Жељела сам нешто промијенити у култури у Грачаници. То сам покушала урадити са аматерима. Радили смо циљано комедију, причу коју смо добро адаптирали на наше услове. Глумци су то, стварно, радили из љубави. Цифра од 1800 људи који су погледали представу у Грачаници нам много говори. Желимо посјетити што више градова и представити наше аматерско позориште.

Смајо Хасић, глумац

Аматеризам у Грачаници доживљава процват. Требињска публика је дивна. Осјетио сам да је лако пробудити и част нам је што смо били у Требињу. Okrugli Sto_05

Аднан Ахметбеговић, глумац

Било нам је задовоство учествовати на Фестивалу фстивала и измамити осмијехе публике. Надам се да смо у томе успјели.

Миралем Џаферовић, глумац

Уживамо у ономе што радимо и то је најважније. Волимо кад је публика подстакнута нашом игром, то нам даје нову енергију. Било је задовољство играти у Требињу.

Okrugli Sto_07 Јесенко Музаферија[/caption]

Јесенко Музаферија, режисер

Вечерас смо до краја видјели да је ово фестивал глумаца. Таква природност, опуштеност, спонтаност, игра без комплекса и грча одавно није виђена.

Драган Копривица, режисер

Основни је утисак да је представа у финишу фуриозно улетјела у ниво Фестивала фестивала. Ова комедија је на различитим просторима имала различите циљеве. На нашим просторима имала је циљ који важи за све балканске просторе - разбијање предрасуда, лажног морала, малограђанске свијести и пуританизма који царује. Треба честитати свим актерима за укупан пројекат, поготово редитељки. Мислим да би требало мало прережирати представу и скратити прву трећину. Било је доста заигравања док је представа кренула. Замајац је почео кад је женски дио ансамбла ушао на сцену и дао сјајан потицај. Представа је, након доста заморног почетка, кренула фантастично,а онда је ишло како треба. Нумере на крају су фантастично одрађене. Стилизација је била изванредна. На крају се видјело да аматери из Грачанице итекако могу да покажу оно што могу од самог почетка, али су се захуктавали, наговјештавајући до чега ће доћи у финишу. Унијели су много смијеха, ведрине, храбрости и драмске игре. Фестивал је завршен на најбољи начин.

Okrugli Sto_08 Драган Копривица[/caption]

Слободан Радовић, члан Умјетничког савјета Фестивала

Ово је јако добра комедија, изванредно изведена. Комедија нарави са ревијалним елементима који су имали своје мјесто у представи. Глумци су били изванредни, али да није било редитељке - не би било ни глумачких креација. Рад редитељке је врло прецизно изнијансиран од почетка до краја. Представа има лијепу надградњу, да би на крају била кулминација, до које је и требало да дође.

Okrugli Sto_13 Милован Здравковић[/caption]

Милован Здравковић, театролог

Не бих се сложио са редитељком да представа не личи на ону из Новог Зеланда. Личи, јер су погођени сви елеметни који су у основи те драме. Основни циљ који је постављен у новозеландској представи постављен је и овом комаду, уз адаптацију. Оно што је била суштинска идеја писца постигнуто је у представи аматера из Грачанице. То је велики успјех редитељке и свих учесника који су је добро пратили.
Д.Ч.
Фото: Јован Видаковић