Okrugli Sto 16

Миладин Шеварлић, водитељ разговора

Фестивал фестивала је показао да је духовна снага Балкана. Мислим да је мало градова који могу да се похвале да је култура његов бренд као Требиње. Таквом политиком Требиње успјева да окупи духовну балканску енергију, а тиме се показује како могу да се превазиђу неспоразуми и проблеми међу људима. Није случајно што се драме које су најављивале отуђење и губљење идентитета налазе на репертоарима данашњих позоришта. Авангардна драма или драма апсурда је актуелнија данас него у вријеме када је настала. Ансамбл из Загреба има толико духа и маште да ни од чега може да направи нешто. Комад је савладан тако да је, можда, још живљи него у времену у коме је настао. Представа је на сублимни начин изразила дух времена у коме живимо. Фасцинантно је са колико жара су млади глумци из Загреба усвојили дух текста и то је енергија која је прешла рампу и понијела публику. Да мушки глумац има женску улогу је само прилог нормалног могућег тумачења овог текста. Режисер је показао велику редитељску интелигенцију, јер је аранжман био у његовој руци, а пустио је глумце да буду у првом плану. Кристијан Жан-Мишел Јалжечић, режисер

Овдје нам је дивно и хвала на изврсној атмосфери. „Слушкиње“ су биле једна од мојих идеја за пријемни испит на Академију. Глумци у овој представи, такође, планирају уписати глуму, па смо одлучили да направимо нешто у чему ћемо да уживамо. Радимо у лошим условима, али кад имаш жељу и вољу, све испадне добро. Okrugli Sto 18

Ања Јањанин, глумица

Услови рада су били лоши. С обзиром да имамо велику љубав према позоришту, ипак нам је било задовољство. Драма је комплексна и била је велики изазов, па нам је зато још драже што смо добили прилику да наступимо у Требињу и на другим фестивалима. Зринка Мајсторовић, глумица

Љубав према позоришту је на првом мјесту, па услови нису проблем. Бојали смо се да „Слушкиње“ неће бити прихваћене у Хрватској, али смо на крају схватили да људи разумију проблем отуђења друштва. Успјели смо комад довести на неки нови ниво. Бојали смо се да не пређемо границу и одемо у дегутантност, али мислим да нисмо, да смо радили са мјером, а заинтригирали јавност. Иако је тешка за играње, јер измори глумца, послије представе се осјећамо испуњено. Okrugli Sto 19

Адриан Багарић, глумац

„Слушкиње“ се могу изводити на различите начине, може се мијењати пол било кога лика, циљати на различите ствари. Наш избор је био да глумац глуми Господарицу, јер смо хтјели додати некакав ниво потлачености и шовинизма. Било ми је забавно радити, улоге јесу комплексне, а ми смо у то ушли на почетку из „зезања“. Тек смо на крају анализирали улоге и извели их на сцени, као што смо урадили и вечерас. Горан Булајић, режисер

Okrugli Sto 24 Горан Булајић[/caption]

Представе на овом Фестивалу су својеврсно богатсво израза. Издвајају се, с једне стране, позоришта која његују класичан репертоар градских позоришта, која у неким срединама чине надомјестак за градско професионално позориште. С друге стране, имамо позоришта која његују прави аматерски трагалачки дух, који је крунисан представом „Слушкиње“.

Тачно је што аматери из Загреба кажу да су кренули из зезања у представу. То је процес који води у слободу израза, а та слобода се добро осјетила. Глумци су кроз „зезање“ добро прочитали текст и са великом љубављу стали иза приче.

Уградили су потпуно особен печат. Они су је прочитали из једног урбаног дискурса. Импресионирала ме посвећеност до краја и инсистирање на бесполности приче. Потпуно је аутентичан и коегзистентан израз од почетка до краја, али са страшћу и великом слободом у интерпретацији. Представа је обогатила Фестивал фестивала.

Брано Дурсун, члан Умјетничког савјета Фестивала фестивала

Okrugli Sto 25 Брано Дурсун[/caption]

Хвала аматерима на доласку у Требиње и учешћу на Фестивалу фестивала. Овај Фестивал добија размјере које је имао прије тридестак година. Ако Словенија наредне године буде учествовала, имаћемо сва аматерска позоришта из региона. Глумци су фантастично играли. Створена је добра атмосфера.

Млади глумци из Загреба играју савршено и кад ћуте, што није лако. Сценографија је јако ефектна, иако у њу није пуно уложено, музика такође... Редитељ је знао да направи представу, све тачно од почетка до краја. Сви елементи позоришта су добро функционисали.

Драган Копривица, режисер

Млади људи су дошли у правом тренутку, јер требињски Фестивал фестивала настоји да постане глобални фестивал драмских аматера европског нивоа. Представа из Загреба је право освјежење. Ово је неко другачије читање, почев од редитеља до глумаца и с њом је обогаћен спектар фестивалских представа. Ансамбл из Хрватске је почео игру од прве минуте и показана је глумачка емпатија. Показали су да, ако глумац не живи улогу из дубине душе, џаба сва техничка знања.Од првог минута је направљен жесток заплет и показано да је од сукоба жене и мушкарца јачи сукоб двије жене.

Okrugli Sto 26 Драган Копривица[/caption]

Овај Фестивал пролази у знаку глумачких остварења, а редитељи су, некако, били у офу, неки што нису знали, а неки што су давали шансу глумцима да се више искажу. Вечерас је био прави редитељски угођај и видјело се да се са мало новца може направити одлична представа. Јефтиним триком - да Газдарица не изађе иза завјесе, показана је страшна граница између два свијета која се никада не могу повезати. Можда је била намјера да се и публика држи у дилеми, којег је пола Газдарица.

Глумци из Загреба су, стављајући ову баријеру, укидали баријеру на овим просторима. Режија је једна од најбољих коју сам видио на овогодишњем Фестивала фестивала. Глумице су биле у лијепом балансу и давале шансу једна другој да се искажу. Свлачење на сцени је била поетизација тог чина, без баналности. Само је извирала љепота и осјећај мјере и укуса, што је допринијело комплетном угођају представе.

Okrugli Sto 22 Д.Ч.
Фото: Јован Видаковић