232647.jpg (216 KB)

Најмање 296 је погинуло, а више од 150 људи је повријеђено у земљотресу магнитуде 6,8 који је у петак увече погодио Мароко, саопштиле су власти, а преноси ЦНН.

Министарство унутрашњих послова Марока саопштило је јутрос да је најмање 296 људи погинуло у провинцијама у близини епицентра земљотреса.

Саопштено је да највише штете и погинулих у тешко доступним планинским областима, а да су најмање 153 особе повријеђене и транспортоване у болнице на лечење.

Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23 сата по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.

Амерички геолошки завод саопштио је да је земљотрес био прелиминарне јачине 6,8 степени Рихтерове скале, уз подрхтање које је трајало неколико секунди.

Америчка агенција је извијестила о накнадном потресу јачине 4,9 степени Рихтерове скале који се догодио 19 минута касније.

Епицентар потреса у петак био је у близини града Игхил у провинцији Ал Хауз, отприлике 70 километара (43,5 миља) јужно од Маракеша.

УСГС је саопштио да је епицентар земљотреса био 18 километара испод површине Земље, док је сеизмичка агенција Марока процијенила да је епицентар био на дубини од 8 километара. У оба случаја, такви плитки потреси су опаснији.

Локални медији извијестили су да су путеви који воде до планинског региона око епицентра потреса били закрчени возилима и блокирани урушеним камењем, што успорава спасилачке акције.

Више зграда се урушило након потреса југозападно од града Маракеша, показују снимци које је емитовала државна ТВ станица Ал-Аула.

Земљотрес је оштетио дијелове историјских зидина Маракеша из 12. века, наводи државна телевизија Ал Аула.

Хиљаде људи напустило је своје куће и стамбене зграде након што је Национални институт за геофизику земље упозорио на накнадне потресе.

Министарство унутрашњих послова Марока позвало је данас становништво да остане мирно и да "не паничи".

У обраћању на државним медијима, Рашид Ал-Кхалфи, званичник министарства, рекао је да је влада већ активирала све расположиве ресурсе за санирање посљедица ове трагедије.

Потрес се осјетио и у главном граду Рабату, око 350 километара северно од планинског венца Високи Атлас, а чак и у Португалу и Алжиру, према португалским и алжирским агенцијама за реаговање у ванредним ситуацијама.