20191106185554_567396.jpg (105 KB)

Научници развијају нову таблету која би могла помоћи да заборавимо све лоше успомене, а управо су је тестирали на 60 људи који су патили због "сломљеног срца".

Студија др Алана Брунета са Универзитету "McGill" у Квебеку у Канади показала је да је могуће олакшати болне успомене онима који пате од прилагођавања и прихватања нове ситуације након што су доживјели неку трауматични догађај.

Сви испитаници из студије искусили су исте емоције - издају властитог партнера - која је резултирала прекидом романтичне везе, а коју су што прије жељели заборавити. Користећи скупи лијек који се иначе користи за регулисање крвног притиска, пропранолол, волонтери су били присиљени да се присјете своје болне успомене, детаљно описујући кроз шта су све пролазили тих дана и недјеља.

Сеанси су се подвргнули између четири и шест пута, што је временски износило између два и пет сати. На тај начин дошло је до реактивирације и слабљења памћења блокирањем промјена на синапсама потребнима за учвршћивање меморија. Зато др Брунет вјерује да пропранолол може умањити емоционалну бол повезану с памћењем, а може се узимати у било којем тренутку након неке тешке ситације коју је преживио. Свој рад истраживачи су заснивали на теорији да сјећање постаје податно за обликовање једном када се поновно "оживи".

"Испитаници нису могли вјеровати да у тако мало времена има толико промјена. Били су у стању окренути нову страницу у животу. То би нам рекли, као и да више нису опсједнути том особом или везом", каже др Брунет и тврди да не жели у потпуности избрисати успомене из етичких разлога, попут заборављања пијанства које би требало да служи као лекција да се тако нешто не понови.

Како дјелује пропранолол?

Сматра се да пропранолол зауставља бјеланчевине у мозгу које помажу похрањивању памћења на начин на који је то учинио прије, што значи да се неки детаљи меморије губе. И неуронаучник са Универзитета у Бостону Стив Рамирез тврди да је "меморија динамична" и сваки пут када је отворите, притиснете "save as", као да је ријеч о датотеци, с било каквим промјенама које сте несвјесно унијели спремљене до сљедећег тренутка кад се присјетите тих ствари.

Пропранолол је бета блокатор који се некада користио првенствено за лијечење срчаних и крвожилних стања, укључујући тремор и високи крвни притисак, а користио се и за смањење симптома анксиозности попут убрзаног откуцаја срца или знојења. Циљ су му бета адренергички рецептори у мозгу који помажу у стварању јаке емоционалне меморије. Научници вјерују да овај лијек може дјеловати уклањањем емоција из меморије инхибирањем протеина потребних за настанак промјена у синапси.