20191014_104552.jpg (126 KB)

Дом здравља Требиње у сарадњи са требињским удружењем дијабетичара и Медицинском школом данас је за грађане Требиња организовао акцију „Разговарај данас за здравије сутра“.

Нада Биједић, предсједник Удружења дијабетичара Требиње каже да је циљ акције -  превенција и рано откривање дијабетеса.

„За сада је задовољавајуће стање, одзив грађана је добар. Данас смо мјерили и индекс тјелесне тежине. Нисмо овај пут имали подршку да мјеримо холестерол што би било пожељно јер је то један од значајних фактора настанка дијебетеса“, каже она и додаје да су данас и савјетима усмјеравали грађане на здрав стил живота, физичку активност, смањење масноће у крви како би спријечили настанак шећера у крви.

Болест се не бира , она се добија али је едукација веома важна у превенцији – истакла је Биједић.

Ово удружење је активно на више начина у свим акцијама које се тичу дијабетеса.

„Набављамо апарате, тракице... Ову акцију је помогла аустријска компанија „Велион“ као и сарајевска компанија „Фарма маг“ које су нам донирали значајну количину материјала и потрошног и штампаног“, каже Биједић. 

20191014_103704.jpg (131 KB)

Свјетлана Мучибабић, професор практичне наставе у Медицинској школи каже да су се ученици с радошћу прикључили овој акцији јер је едукација кључна у лијечењу шећерне болести. Мучибабић истиче да је сарадња са Удружењем дијабетичара на високом нивоу.

„Они нам обезбједе све потребне материјале па дјеца имају прилику да науче како се мјери шећер. Ми их данас овдје контролишемо и сви заједно смо ради грађана ту“, објаснила је она.

 Магдалена Ждралић, главна сестра Породичне медицине  каже да је укупно регистровано 2530 чланова који имају дијабетес али данас у току ове акције су откривени, нажалост, и нови.

„Много људи не зна да су обољели јер нису ишли на контроле. Овако смо их у пролазу „навели“ да измјере шећер и послије контроле су се јавили у амбуланте Породичне медицине да би узели упутнице „за даље“ “.

Додала је да то није био мали број људи за који се претпоставља да има дијабетес у почетку.

„Сви заједно морамо радити на овом проблему зато је битно што су данас овдје ученици Медицинске школе јер младе кадрове морамо оспособити да помажу и себи и другима и данас и у будућности“, закључила је Николина Радић, главна сестра Дома здравља Требиње.