Градња новог моста преко Требишњице, на планираној траси источне - велике обилазнице Алексина Међа-Петрина-Подгљивље, напредује интензивно и по плану. Уколико у наставку радова не буде непредвиђених околности, мост код бране Горица спојиће двије обале у уговореном року - до краја наредне године.

Финансирање изградње моста, највећег и грађевински најзахтјевнијег објекта на траси будуће обилазнице, у цјелокупном износу преузеле су „Хидроелектране на Требишњици“, а на основу обавеза према локалној заједници дефинисаних још за вријеме изградње хидросистема, које укључују и мостоградњу на Требишњици. Радови су повјерени компанији „Интеграл инжењеринг“. Уговорени рок за завршетак посла је двије године од увођења извођача на градилиште, односно - до новембра 2023.

IMG_072122222.jpg (832 KB)

Са градилишта највећег моста преко Требишњице

А на градилишту се већ виде први обриси импозантног архитектонског здања. Стубови моста - монолитни, као из комада саливени, бетонски колоси - уздижу се високо изнад ријечне долине. Својим распоредом и величином  оцртавају линију будуће трасе саобраћајнице - како се лучно спушта из правца Петрине на лијевој обали ка првим узвишењима на горичкој страни, наткриљујући тек мањим својим дијелом ријеку, њених 60-ак метара протицајног профила, а преосталом дужином - широк околни предио. Са 484 метра дужине и 11,6 метара ширине - биће ово највећи мост саграђен преко Требишњице. Подупираће га 14 стопа различите величине - а највеће, оне у кориту ријеке, не рачунајући распонску конструкцију коју ће носити, достижу висину од 28 метара.

Шеф градилишта Филип Јелаш каже да ће ова фаза радова - изградња стопа грађевине, бити употпуности приведена крају за око мјесец дана.

„Услиједиће потом и најобимнији радови - на распонској конструкцији моста, који ће кренути најприје са лијеве обале. Укупно је тринаест сегмената распонске конструкције, а за сваки дио, да би се поставио, потребно је око мјесец дана“, напомиње Јелаш.

IMG_0750.JPG (703 KB)

Представници инвеститора и извођача на градилишту у Горици

Додаје да би тиме радови скоро били приведени крају јер након ове фазе преостало би само да се уради хидроизолација и асфалтирање, односно уређење саобраћајнице преко моста, што би требало да се заврши за мјесец или највише два.

Мост на будућој обилазници је и инвестиционо далеко назахтјевнији у читавом низу ових објеката које је ХЕТ у протеклим деценијама градио преко Требишњице.

Извршни директор за производњу и техничке послове у „Хидроелектранама на Требишњици“ Илија Таминџија истиче да је ово предузеће за изградњу моста издвојило 11,5 милиона КМ, без урачунатог ПДВ-а.

Подсјећа да је уговор са извођачем потписан још 2019. године, али да ће околности, које нико није могао да предвиди, одложити радове већ на њиховом почетку. Хаварија на Хидроелектрани „Дубровник“ значајно је умањила приходе и инвестициони потенцијал ХЕТ-а. На срећу, и те невоље данас су прошлост.

IMG_0725.JPG (579 KB)

„Тридесет шест мјесеци је практично хидроелектрана 'Дубровник' била потпуно или дјелимично нерасположива. У том периоду су изгубљени значајни приходи, због чега нисмо могли да активирамо овај уговор. Тим прије, што смо у том моменту имали активна још три вишемилионска уговора - већ од 2017. године кренули смо са извођењем радова на затвореном базену, радили смо и на уређењу и изградњи шеталишта код Ћатовића крака, а потом и новог резервоара на изворишту Врело око. Дакле, били смо приморани да почетак радова на мосту пролонгирамо. Извођач је уведен у посао и активно почео са радом - тек у новембру 2021. године“, подсјећа Таминџија.

Највећи требињски мост добиће своју употребну функцију, разумије се, тек по изградњи саобраћајница на траси обилазнице, коју ће – напомиње Таминџија – финансирати Влада Републике Српске, посредставом јавног предузећа „Путеви РС“. Требиње већ дуго чека да измијештање транзита, посебно теретног, из градске зоне, због чега Таминџија не сумња да је ова инвестиција - и пожељна и неопходна.

IMG_0723.JPG (451 KB)

IMG_0734.JPG (790 KB)

„Обилазница је насушна потреба. Требиње чак и зими, а да не говоримо о љетној сезони, има проблем са саобраћајним гужвама. Још када вам камионски саобраћај иде кроз центар града, што је код нас случај -  то додатно усложњава регулацију транзита. Обилазница од Алексине Међе до Бањеваца значајно ће растеретити саобраћај а онај камионски биће употпуности искључен из градске зоне. То је одговор за оне који постављају питање – да ли нам треба оволика инвестиција у овом моменту. Ја мислим да треба, а требала нам је и раније“, истиче Таминџија.

Још од када је прије неколико година јавности представљана као стратешки инфраструктурни пројекат за град, за источну - велику обилазницу око Требиња везана су и очекивања - да ће отворити нове просторе за ширење града и урбанизацију, у првом реду за изградњу пословних објеката, попут хотела, мотела, складишта или бензинских пумпи на подручју уз трасу. Такви садржаји у зони обилазнице, уосталом, дефинисани су и актуелним зонинг планом Града Требиња за подручје „Петрина-Подгљивље“. Измијештањем саобраћајног транзита, такође, биће створене околности да се градска зона убудуће другачије профилише - у правцу проширења пјешачких зона.

У инвестиционом плану „Путева Републике Српске“ већ су ове године за изградњу источне обилазнице у Требињу предвиђена средства – 5.000.000 марака за прву фазу радова. Како је ријеч о инвестиционо захтјевном пројекту, градиће се сукцесивно. Надлежни у „Путевима“ још су на отварању градилишта моста у Горици, у новембру прошле године, најавили да је градња саобраћајница на траси обилазнице планирана у двије фазе. Прва би се односила на дионицу од Алексине Међе до Бањеваца, а друга - од Бањеваца до Подгљивља. Укупна вриједност радова у обје фазе – без моста који већ гради ХЕТ - процјењивана је на око 16 милиона марака, с тим што би комплетна инвестиција била реализована у наредне три године.

ИНВЕСТИЦИОНА АКТИВНОСТ У ЗАЈЕДНИЦИ

„Хидроелектране на Требишњици“ у посљедњих неколико година реализовале су низ вишемилионских инвестиција у инфраструктуру и објекте од јавног значаја у Требињу.

Изграђен је затворени пливачки комплекс на који је Требиње деценијама чекало, а нешто раније завршени су и радови на уређењу Ћатовића крака и изградњи шеталишта уз овај ријечни рукавац.

Таминџија напомиње да се крају приводе и радови на новом резервоару, са савременом хидротехничком опремом, којег „Хидроелетране“ граде на изворишту градског водовода – Врело око.

IMG_0775.JPG (518 KB)

„Заједно са ресорним министарством и Градом Требињем, 'Хидроелектране на Требишњици' учествовале су са три милион КМ и у изградњи система за наводњавање и водоснабдијевање Требињског и Петровог поља, те зубачког платоа. Што се тиче тог дијела – секундарне мреже, резервоара и пумпних постројења, које је радио ХЕТ – завршили га смо прије неколико мјесеци“, истиче извршни директор за производњу и техничке послове у „Хидроелектранама на Требишњици“.

Неуређени дио приобаља у центру биће ускоро оплемењен новим туристичким садржајем, чију ће изградњу, такође, финансирати ХЕТ.

„У току је тендерски поступак за изградњу видиковца код галерије 'Бокић'. Ми ћемо уредити и тај неуређени дио обале, а вајар Миливоје Бокић изразио је жељу да у оквиру овог пројекта, који ћемо реализовати заједно са Градом Требињем, видиковцу донира фонтану“, каже Таминџија.