Дом пензионера у Требињу, по многим оцјенама, најуређенија је установа те намјене у Српској. На љето планирају адаптацију и модернизацију, која ће поред санације крова и фасаде, те замјене отвора подмиривати њихове потребе и проширење за још мјеста, а на подужој листи чекања за смјештај има и потенцијалних корисника из иностранства.

ТРЕБИЊЕ │ Kорисници једине установе ове врсте на подручју источне Херцеговине до јесени ове године добиће још боље услове за боравак, али и проширење капацитета на радост запослених и корисника ове установе.

Директор Рајко Ћапин појашњава за Радио Требиње да се радови односе на грађевински и машински дио – планира се реконструкција кровова, фасаде и дотрајалих отвора...

„Радови на адаптацији Дома пензионера требало би да почну током љета, а оно што је најважније је да ће ова установа ускоро бити у функцији што бољег квалитета пружања услуга корисницима. Санираћемо кровове, фасаду са топлотном изолацијом, електро и машинске инсталације и проширити капацитет пријема корисника. У исто вријеме створиће се могућности за пријем нових радника“, истиче Ћапин.

Он је најавио да ће ова установа понудити својим корисницима и нове услуге.

„Собе које до сада нису биле употребљиве, након реконструкције добиће нове станаре. У фази смо опремања физиотерапеутске амбуланте и других садржаја, који ће помоћи да се наши корисници осјећају што комфорније“, најавио је он.

Пројекат је вриједан скоро 2.000.000 КМ, а средства су обезбијеђена из програма ЦЕБ 2 намијењеног распуштању колективних центара у БиХ, а носилац пројекта је Министарство за избјегла и расељена лица.

Установа за углед

"Дом пензионера у Требињу је организован и функционише да корисници буду задовољни - радни капацитети цијелог менаџмента и свих запослених  у Дому су усмјерени према нашем кориснику и кроз тимски рад пружамо квалитетну услугу", каже Рајко Ћапин за Радио Требиње.

Он истиче да постоје сталне апликације за пријем нових корисника, али да често нису у могућности да одмах одговоре на реалне потребе.

„Након завршене адаптације проширићемо капацитете и добићемо много квалитетније услуге. У нашем Дому бораве корисници не само из БиХ, већ из цијелог региона – Србије, Хрватске, Црне Горе...“, каже он.

Све похвале за услове и хигијену која је на високом нову, као и за особље Дома изнио је Милован Милановић из села Диклићи код Требиња, који је у овој установи од 2011. године.

Израђује макете у дрвету, претежно цркава, мостова и културно-историјских објеката из Требиња и околине. Направио је и за изложбену галерију у просторијама Дома пензионера десетине макета, које красе витрину у овој установи.

Миленко Игњатић/Радио Требиње

Видео: Зоран Бегенишић